Cumparaturile online sunt alegerea cea mai frecventa a romanilor. Tranzactiile electronice au crescut semnificativ in 2011

0
698
cumparaturi-online-mouse-euro

cumparaturi-online-mouse-euroVolumul comertului electronic cu plata online a inregistrat anul trecut o crestere de 24% fata de anul anterior, ajungand la 158,9 milioane de euro, conform datelor furnizate de Romcard si transmise de ePayment.

„Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 138,8 milioane de euro, lunile cu cele mai mari vanzari fiind mai, iunie si iulie, cand tranzactiile s-au ridicat la aproape 14 milioane de euro lunar”, se arata intr-un comunicat al GECAD ePayment remis MEDIAFAX.

Potrivit companiei, cresterea realizata la nivelul anului 2011 a fost impulsionata de o serie de campanii si promotii desfasurate de jucatorii din industrie.”Cresterea industriei este un fenomen natural, pe masura ce industria evolueaza si atrage tot mai multi cumparatori iar acest trend va continua si in urmatorii ani. in 2011 insa, atat magazinele online, cat si procesatorii, bancile si emitentii de carduri au implementat campanii de incurajare a comertului electronic, de comunicare a beneficiilor platii online, cu accent pe securitate si 3D Secure, precum si campanii de tip discount. (…). impreuna au incurajat plata online si au sustinut cresterea industriei”, a afirmat directorul general al explica ePayment, Cristian Herghelegiu.

Spre deosebire de alti ani, cand doar anumite domenii inregistrau evolutii spectaculoase, in 2011 cresterea s-a manifestat in aproape toate segmentele.

„Daca pana de curand asistam la cresteri de 20-30-50% sau chiar mai mari in industrii consacrate, precum turism sau telecomunicatii, in 2011 s-au inregistrat evolutii si pe alte tipuri de produse, cu utilizare recurenta, semn ca are loc o diversificare semnificativa a cosului de cumparaturi si ca achizitiile online devin o obisnuinta”, a afirmat directorul general al Romcard, Marin Mitroi.

Astfel, in perioada analizata, cresteri mari s-au inregistrat la flori – 29,6%, jucarii – 23,4%, cadouri -21,3% si produse IT – 32%.

Totodata, Internetul se dovedeste un canal foarte potrivit pentru organizatiile non-profit, donatiile online inregistrand un avans de aproape 26% in 2011 fata de anul precedent.

Valoarea medie a cosului de cumparaturi online a consemnat, de asemenea, o evolutie pozitiva, de la 58 euro in 2010 la 64 euro in 2011, conform datelor din sistemul ePayment.

Cele mai mari valori medii/tranzactie au fost inregistrate in turism – 163 euro, software – 126 euro, segmentul IT&C – 114 euro si cel al jucariilor – 81 euro.

La polul opus se situeaza tranzactiile pentru produse sau servicii in general mai ieftine cum ar fi carti, bilete la spectacole, cupoane de reduceri sau plata de utilitati al caror cost mediu se situeaza in jurul valorii de 30 euro.
La nivelul intregului an 2011, cele mai ridicate tranzactii au vizat bilete de avion – 9.700 euro, pachete turistice – 8.800 euro si aplicatii software – 6.000 euro. Majoritatea tranzactiilor au fost efectuate din Romania – 59,8%, dar si din Italia – 14,7%, Spania – 5,8% sau Marea Britanie – 5%.

in ceea ce priveste evolutia industriei in 2012, reprezentantii ePayment mizeaza pe avansul pietei, provenit din intrarea unor noi jucatori importanti in industrie, continuarea procesului de adoptie a metodelor de plata online de catre cumparatori, precum si diversificarea metodelor de plata si serviciilor oferite clientilor magazinelor online.

„Daca evolutia volumului de cumparaturi de produse mai scumpe precum cele IT, de exemplu, depinde intr-o buna masura de tendintele macroeconomice nationale sau chiar internationale, ma astept ca alte segmente, precum cartile, florile, jucariile etc sa isi mentina ritmul de crestere pe masura ce plata online castiga popularitate”, a spus Herghelegiu.

Potrivit sefului ePayment, dinamica pietei va fi insa in mare parte influentata de jucatori noi din industrii diverse si a caror intrare va atrage si cumparatori noi, precum si de inovatiile dezvoltate de catre jucatori pentru cumparatorii finali.

Pentru anul 2012, reprezentantii companiei preconizeaza atat o crestere a numarului de companii cu activitati in comert electronic, cat si a volumelor tranzactionate online pana la o valoare de peste 200 milioane de euro.

ePayment este un furnizor de solutii ecommerce integrate. Compania a fost preluata in 2010 de grupul international PayU, detinut de grupul media Naspers, al doilea jucator in domeniul ecommerce la nivel global.

Compania a inceput un proces de rebranding, iar viitoarea denumire este PayU Romania.

PayU desfasoara operatiuni de integrare plati online in Polonia, Cehia, Romania si Ungaria.

Romcard este un procesator local de tranzactii cu carduri. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here