In 2006 am fost rugat sa pun muzica folk intr-un club. Miercurea. Cand mi-am dat seama ca din public mi se cer piese pe care nu le am, dar stiu sa le cant, am hotarat sa-mi iau si chitara dupa mine, iar „munca“ de DJ sa fie intrerupta de momente live.
Asa am inceput. Teddy, venea si mai canta si el, ba cu basul, ba cu chitara si ma ajuta cu sunetul, iar Johnnie era „invitatul permanent si nelipsit“. N-aveam nume. Eram „seara folk cu Mysha“. Cu ajutorul lui Johnnie am organizat o petrecere – „Om Bun After Party“ si, cu ceva inspiratie de la un amic, ne-am ales cu numele de „FolkFrate“. Clubul respectiv s-a inchis, dar „FolkFrate“ a ramas. Chiar daca nu aveam un loc in care sa ne intalnim regulat, am facut o a doua petrecere „Om Bun After Party“ in deplasare, in Cismigiu, intr-un local care ne-a primit pentru o singura seara.
Din primavara lui 2008 ne-am mutat in „Orasul de Otel“ – asa numim noi clubul din Centrul Vechi in care ne intalnim cu publicul nostru fidel miercuri de miercuri. Fie vara, iarna, soare, ploaie, cald sau frig. De atunci suntem „FolkFrate cu Mysha, Johnnie si Teddy“. Mysha, adica Mircea Ungureanu, Johnnie – Ionut Leopea, si Tudor (Teddy) Olaru. Bineinteles ca n-am fost doar noi. Pe scena FolkFrate s-a perindat multa lume. Din prietenii nostrii mai necunoscuti publicului larg, dar care ne-au fost aproape nenumarate nopti, vreau sa amintesc de Nicoleta Palarie, Cristina Andries, Dragos Boeru, Alin Cucuiu, Alex Nichita s.a.m.d. Cred ca as putea sa umplu spatiul rezervat acestui articol doar cu numele lor. Am organizat si concerte in cadrul serilor FolkFrate! si astfel, pe scena mica dar primitoare din „Orasul de Otel“ s-au urcat artisti ca Mircea Vintila, Zoia Alecu, Cantos, Maya, Maria Gheorghiu, Emeric Set, Focul Viu, Magda Puskas si Vali Moldovan, Unde, Alina Zaharia, Alina Manole, Marius Batu si lista poate continua.
De plimbat, nu ne-am plimbat foarte mult, am ajuns in Moldova la Suceava si Gura Humorului, insa cel mai mult pot spune ca am cantat la Vama Veche. Acolo, la mare, pe langa concertele din cluburile Papa la Soni si Baza Sportiva, am participat doi ani la rand la festivalul Nicu Vladimir, iar cea mai mare realizare de la malul marii ramane dubla aparitie pe scena Festivalului Folk You, in 2010 si 2011.
Debutul discografic a fost la inceputul anului 2011, cu materialul „Lebada gaura bat bat“. Apoi, ne-am hotarat sa lansam videoclipul primului hit folk de vara. Melodia este „Plec la mare“ si ii apartine, ca muzica si versuri, domnului Ilie Micolov. Pentru clip am folosit in gluma toate cliseele invatate in anii ’90 de la trupele dance din Romania. Ne plimbam pe autostrada, intr-o masina straina, destinatia e malul marii negre, iar acolo, eroul principal este asteptat de o frumoasa fata imbracata teribil de sumar. Daca v-am facut curiosi, puteti viziona clipul pe YouTube. Cautati „FolkFrate – Plec la mare“ si il veti gasi imediat.
Ma intorc putin in „Orasul de Otel“ sa va povestesc pe scurt ce se intampla acolo intr-o noapte obisnuita de miercuri. Ne suim pe scena fara sa stim ce urmeaza. Pur si simplu lasam inspiratia sa-si faca treaba. Ba chiar am afirmat de multe ori pe folkfrate.blogspot.com – blogul oficial FolkFrate! pe care va invit sa-l vizitati – ca piesele cantate nu sunt alese de noi, ci de Alma – chitara mea. Cantam si cantece proprii, dar majoritatea pieselor nu ne apartin. Asta nu inseamna ca nu le trecem prin filtrul artistic propriu. Johnnie spune, aproape in fiecare seara: „Daca sunt persoane venite pentru prima oara la o seara FolkFrate! acestea trebuie sa stie ca toate piesele sunt cantate in stil propriu si pot fi diferite de original“.
Cam atat pot spune despre FolkFrate! Puteti afla mai multe despre noi de pe blog, ne puteti auzi pe YouTube, dar cel mai bine e sa va convingeti cu ochii vostri.