Pentru a evita insolventa, lantului de magazine Mic.ro, Dinu Patriciu negociaza vanzarea acestora cu grupul 7 Eleven

0
1075
magazin-micro-dinu-patriciu

magazin-micro-dinu-patriciuOmul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul Mic.ro, presat de datoriile catre furnizorii care cer insolventa lantului de magazine, de credite bancare si de chirii neplatite de mai multe luni, negociaza vanzarea sau asocierea firmei cu grupul international 7 Eleven, sustin surse din piata de retail.

 

„Negocierile cu 7 Eleven au inceput in toamna anului trecut si au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discuta despre o infuzie de capital in reteaua Mic.ro de 60 de milioane de euro”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din retail. 7-Eleven este cel mai mare lant de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unitati in 16 state, din care 8.900 sunt localizate in America de Nord. Totodata, compania este unul dintre cei mai importanti retaileri independenti de benzina din SUA. infiintata in 1927 in Texas, 7-Eleven este controlata integral, incepand din 2005, de compania Seven-Eleven Japan, inregistrata in Tokyo. Datoriile neplatite de mai multe luni, pe care lantul Mic.ro le-a acumulat catre o serie de furnizori, i-au facut pe multi dintre acestia sa stopeze in ultimele luni livrarile de marfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumatate goale. in plus, unii furnizori au inceput sa se organizeze in asociatii, pentru a avea mai multe sanse sa recupereze banii.

„Noi ne ocupam acum de crearea unei asociatii a furnizorilor pagubiti de Mic.ro. Acestia au fost multumiti de colaborarea cu lantul de retail pana in luna august, dar din septembrie au inceput sa intarzie cu platile. Avem clienti care de atunci nu au mai primit niciun ban”, a declarat pentru MEDIAFAX Carmen Cretu, avocat la Coltuc si Asociatii, societate care reprezinta zece firme care au de incasat bani de la magazine. Ea spune ca au primit banii doar cei care au cerut in instanta insolventa firmelor Mic.ro Retail sau Minimax Discount (societate care opereaza magazinele miniMax) detinute de Dinu Patriciu prin intermediul Mercadia Holland, societate inregistrata in Olanda.

„Cand se introduce dosarul de intrare in insolventa incep sa plateasca, dar achita doar pana la pragul de 40.000 de lei, de la care li se poate cere insolventa. Adica, daca au datorii de 41.000 de lei, platesc doar 2.000 de lei si raman cu creante de 39.000 de lei, pentru care nu li se mai poate cere insolventa in instanta”, a adaugat Cretu. Surse din piata de retail sustin si ca Mic.ro are chirii neplatite de mai multe luni in cazul multor magazine. incepand cu acest an, zeci de magazine Mic.ro din Bucuresti si din intreaga tara sunt inchise, iar pe geamurile unora dintre ele sunt afise pe care scrie „Spatiu de inchiriat”. Nici magazinele mobile nu sunt mai performante. Din peste 100 de magazine mobile, cele mai multe au fost retrase in ultima perioada de pe strazi. Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Mercadia Holland nu au raspuns pana la ora trasmiterii stirii nici la intrebarea privind negocierile cu 7 Eleven si nici la cele privind planurile de dezvoltare sau inchidere a retelei in acest an. Potrivit reprezentantilor Coface Romania, lantul de magazine Mic.ro s-a dezvoltat din banii generati de comercializarea marfurilor furnizate de producatori, care sunt platiti cu intarzieri de peste 240 de zile.

„Lantul de magazine Mic.ro nu si-a respectat niciodata angajamentele, iar platile se efectuau cu intarzieri de peste 240 de zile”, a afirmat Anca Dan, credit risc manager in cadrul Coface Romania. La randul sau, seful Coface Romania, Cristian Ionescu, a spus ca dezvoltarea retailerului a fost facuta cu banii obtinuti prin vanzarea produselor furnizorilor Mic.ro. „Dezvoltarea companiei s-a facut pe banii furnizorilor, pe credit, intrucat banii investitorilor practic nu exista”, a afirmat Ionescu, care a adaugat ca o parte dintre firmele care furnizau marfa magazinele Mic.ro au solicitat opinia Coface cu privire la cum ar trebui sa procedeze pentru recuperarea creantelor. Dincolo de datoriile pe care le au la furnizori si la proprietarii spatiilor in care functioneaza, in ultimul an si jumatate lanturile de magazine detinute de Patriciu, Mic.ro si miniMax, s-au imprumutat de la mai multe banci cu peste 45 de milioane de euro.

Astfel, in septembrie 2010, BCR a acordat o facilitate de credit de 13,2 milioane de euro societatii Mercadia Holland. Trei luni mai tarziu, Mic.ro Retail si Minimax Discount au contractat doua credite, de 9 milioane de euro si, respectiv, 10 milioane de euro de la Unicredit tiriac Bank. in mai 2011, Mic.ro Retail a luat de la BRD un credit de 5 milioane de euro, pentru ca in luna august a anului trecut, Mic.ro si Minimax sa garanteze cu bunurile aflate pe stoc creante de 10 milioane de euro la Raiffeisen Bank, plus dobanzi. in luna septembrie a anului trecut, Mic.ro retail a preluat, printr-un contract de leasing semnat cu Unicredit tiriac, 131 de masini Fiat Ducato Maxi Cabinato. Patriciu detinea in luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile, si 58 de unitati Macro si miniMax. El spunea atunci ca planurile de dezvoltare prevad un numar de 2.000 de unitati Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile si 150 miniMax si Mac.ro pana la finele lui 2012. Valoarea totala a investitiei era estimata la 250 de milioane de euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here