Sanctiuni pentru neplata impozitelor: peste 73.000 de romani au ramas fara ajutoare sociale

0
752
salariu, crestere, castig

salariu Peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu mai primesc, din februarie, alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia pentru cresterea copilului, din cauza ca nu si-au platit impozitele si taxele locale, informeaza, miercuri, Ministerul Muncii.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei si Potectiei Sociale (MMFPS), in total sunt inregistrati 715.536 de beneficiari ai alocatiei de sustinere a familiei, venitului minim garantat sau indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Dintre acestia, 10,21 la suta au restante la plata impozitelor si taxelor locale. Judetele cu cei mai multi restantieri sunt Mures (23,4 la suta), Dolj (17,12 la suta), Bacau (16,9 la suta), Salaj (16,43 la suta) si Giurgiu (16,18 la suta). In Capitala, 7,92 la suta dintre cei care primeau ajutoare sociale nu si-ai platit impozitele, in cazul acestora plata prestatiilor sociale urmand sa fie suspendata.

Potrivit MMFPS, alocatia de sustinere a familiei a fost suspendata in cazul a 11,65 la suta dintre cei 347.469 de beneficiari, adica 40.463 de restantieri.

Venitul minim garantat nu se va mai acorda in 10,84 la suta dintre cele 190.490 de cazuri inregistrate, adica 20.654 de restantieri.

Indemnizatia de crestere a copilului se suspenda pentru 6,71 la suta dintre cei 177.577 de beneficiari, adica 11.921 de rstantieri.

Astfel, din februarie vor fi suspendate ajutoarele sociale pentru 73.038 de beneficiari care au restante la plata impozitelor si taxelor locale.

Toti primarii au fost obligati sa transmita, pana in 31 ianuarie, Agentiei Nationale pentru Prestatii si Inspectie Sociala (ANPIS) situatia beneficiarilor de ajutoare sociale – venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului – care nu si-au platit impozitele locale.

Toti cei care au restante la plata impozitelor locale ies din plata incepand din 1 februarie, reprezentantii ANPIS urmand sa ii instiinteze despre suspendarea platii.

Acestia sunt repusi in drepturi in momentul in care fac dovada platii taxelor. Astfel, daca cetatenii isi achita obligatiile locale intr-o perioada de cinci luni de zile, reintra in plata si vor primi si drepturile din urma.

„In situatia in care nu platesc restantele in aceasta perioada de timp, dosarul se suspenda, iar beneficiarul trebuie sa ia de la capat intreaga procedura pentru a reintra in drepturi”, a precizat MMFPS.

Echipele de specialisti de la ANPIS vor verifica in perioada urmatoare daca datele transmise de primarii coincid cu cifrele din registrele de la primariile din tara, edilii locali care nu au trimis datele corect riscand amenzi de pana la 5.000 de lei.

Procedura a fost reglementata de Guvern prin ordonanta de urgenta intrata in vigoare la inceputul acestui an. Actul normativ stabileste ca, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la ajutorul social familiile beneficiare au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate.

Beneficiarii sunt obligati sa-si plateasca impozitele locale, care sunt cele prevazute de articolul 248 literele a-c din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv impozitul pe imobile, terenuri si autovehicule. Beneficiarii de venit minim garantat care vor iesi din plata pentru ca nu si-au platit impozitele nu mai pot fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii, potrivit actului normativ. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here