Leul- cea mai stabila moneda a lunii ianuarie. in prima luna a anului Euro s-a depreciat fata de majoritatea monedelor. in crestere sentimentul de incredere in economia romaneasca : trend-ul trebuie speculat si consolidat.
In luna ianuarie, moneda Euro a scazut comparativ cu majoritatea monedelor importante ale lumii si cu cele Central si Est europene, singurele aprecieri fiind marcate fata de dolarul american (1,15%) si – la un nivel nesemnificativ- fata de yenul japonez, respectiv cu 0,32%. « Euro a recuperat usor in fata dolarului american, pe seama instituirii unor reguli bugetare mai stricte la nivelul UE-25, prin limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, dar si pe seama mai multor asteptari din partea investitorilor pentru solutionarea in cele din urma a problemei spinoase a datoriei Greciei detinuta de investitorii privati. in acelasi timp, dolarul a avut de suferit de pe urma semnalelor ca o noua runda de injectii de lichiditate este posibila din partea Fed in SUA», a aratat Claudiu Cazacu, Chief Analyst X-Trade Brokers Romania.
in ceea ce priveste evolutiile monedelor Central si Est Europene, sunt cateva care se remarca de departe : Forintul si Zlotul, pe de o parte, iar Leul pe de alta parte. La inceputul anului curent, Forintul a cazut depasind nivelul de 324 Forinti pentru 1 Euro, o cotatie neatinsa in ultimii ani ; apoi, pe parcursul lunii ianuarie, moneda a marcat cea mai mare apreciere fata de Euro, respectiv de 6,22%. « inchiderea pozitiilor speculative a condus la o corectie pozitiva pentru forint, in ciuda unor semne de intrebare care planeaza in privinta guvernului de la Budapesta si a pasilor pe care acesta pare sa ii faca in directia solicitarilor UE. Apetitul pentru risc in crestere a favorizat de asemenea forintul», a precizat Claudiu Cazacu. Zlotul, la randul sau, s-a apreciat considerabil in prima luna a anului, respectiv cu 5,38%, iar in acest caz miscarea s-a datorat prioritar evolutiilor remarcabile ale economiei poloneze. Polonia a avut in 2011 cel mai rapid ritm de crestere din ultimii trei ani, respectiv de 4,3%, iar aceste rezultate au fost anuntate in ianuarie, influentand aprecierea Zlotului. in plus, investitiile fixe au crescut, la fel si exporturile sustinute inclusiv de Zlotul mai slab din trecut.
Coroana ceha s-a apreciat, la randul sau, in ianuarie cu aproape 1% fata de Euro. “in 2011, coroana a avut performante mai bune decat zlotul si forintul. Cehia are inca o pozitie economica stabila, inregistrand cele mai mici costuri de finantare din zona si ramanand in acest an– conform ultimelor previziuni- in afara pericolului de recesiune; guvernul ceh a redus insa estimarea privind cresterea economica de la 1% la doar 0,2%, din cauza impactului crizei datoriilor din zona euro”, a aratat Claudiu Cazacu.
Leul a iesit din nou « campion la stabilitate », marcand in ianuarie o variatie de doar 0,26%, dupa 1,09% pe intreg anul precedent. in plus, Romania are perspective de crestere economica in jur de 2% in acest an. « Romania se afla intr-un con de lumina favorabila si de incredere din partea pietelor financiare si a investitorilor directi, dovezile recente in acest sens fiind ultimele investitii anuntate- De’Longhi, Bosch, Vos Logistisc si Fencs Industries, precum si vanzarea obligatiunilor pe piata din SUA : Romania a atras 1,5 miliarde dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 ani la un randament de 6,875%, cererea din partea investitorilor fiind mult mai mare- de aproape 7 miliarde de dolari… Aceasta deschidere din partea investitorilor trebuie speculata si trebuie cautate activ cai de prelungire a sa. A trecut vremea metodelor simpliste de reducere a cheltuielilor si a deficitului, care au avut partea lor de eficienta; acum este momentul unor strategii elaborate si inteligente care sa stimuleze angajarile, investitiile straine si locale, productia, cresterile pe anumite sectoare pe care Romania poate fi competitiva etc. Exploatand cu inteligenta conjunctura anilor 2012- 2013, Romania are sansa unei pozitionari favorabile in regiune, pe termen mediu si lung in ochii investitorilor, atat pe pietele de capital, cat si in economia reala», a precizat Claudiu Cazacu.
****
Ce se intampla in aceasta saptamana ? Vezi pe http://www.xtb.ro/analiza/calendar-economic
Zilnic stiri si analize XTB : http://www.xtb.ro/analiza
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 35 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro