Seful statului a promulgat legea prin care presedintele poate fi demis cu votul majoritatii celor inscrisi pe liste

0
761
Traian-Basescu

Traian-BasescuPresedintele Traian Basescu a promulgat legea care prevede ca demiterea sefului statului trebuie aprobata la referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Conform Administratiei prezidentiale, Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea

Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Legea de aprobare a OUG 103/2009 instituie un termen de 20 de zile in care Legislativul trebuie sa dea un raspuns la solicitarea sefului statului pentru referendum si prevede ca acesta se poate organiza in aceleasi sectii de votare cu alegerile.

Ordonanta de urgenta, respinsa initial de Legislativ in 2009, prevede ca punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea sefului statului.

Potrivit ordonantei, daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in 20 de zile, presedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita.

De asemenea, daca referendumul are loc simultan cu alegerile parlamentare, prezidentiale, europarlamentare sau locale, cele doua scrutine se vor desfasura in aceleasi sectii de votare.

Dupa respingerea OUG 103/2009 in Parlament, presedintele Basescu a transmis Legislativului, in noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, in care solicita aprobarea ordonantei.

„Potrivit «Liniilor directoare pentru organizarea referendumului» adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni si de Comisia de la Venetia in cea de-a 68-a sesiune plenara, se prevede ca, atunci cand Parlamentul trebuie sa-si dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie sa fie fixat un termen inauntrul caruia Parlamentul sa se pronunte, iar in cazul in care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fara avizul Parlamentului. Astfel ca, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preintampinarea situatiei in care Parlamentul ar putea sa obstructioneze atributia constitutionala a Presedintelui, prin amanarea pronuntarii avizului consultativ”, se arata in cererea de reexaminare.

De asemenea, prevederile ordonantei in cauza stabilesc organizarea si desfasurarea referendumului in cadrul acelorasi sectii de votare privind alegerile parlamentare sau prezidentiale, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, mentiona seful statului.

„Aceasta masura are, asadar, menirea de a rationaliza cheltuielile publice pentru organizarea referendumului”, preciza sursa citata.

Totodata, s-a urmarit inlocuirea textelor declarate neconstiutionale din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, referitoare la majoritatea parlamenta necesara adoptarii hotararii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului initiat de seful statului, se mai arata in document.

„Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, in sensul aprobarii acestei Ordonante prin lege”, arata seful statului.

In aprilie 2011, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins cererea de reexaminare a sefului statului.

Actul normativ a fost transmis insa Camerei Deputatilor, iar Comisia juridica a adoptat un raport de admitere, in 7 martie. Comisia a adoptat si un amendament al deputatilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

In 27 martie, plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la OUG 103/2009, in forma aprobata de Comisia juridica. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here