Copiii lui Vantu au redevenit principalii actionari ai Bluelink Comunicazione, principalul asociat al Realitatea, potrivit Rise Project, insa Elan Schwartzenberg spune ca Bluelink are in prezent doar o valoare „emotionala”, dupa ce creanta sa la Realitatea a fost vanduta unei firme din Ungaria.
Ioana Vantu, fiica lui Sorin Ovidiu Vantu, a anuntat oficial, pe 2 mai 2011, intr-o conferinta de presa, ca omul de afaceri Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatal ei nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.
Pe 10 aprilie 2012, insa, Ioana Vantu a fost numita director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, principalul asociat al societatii Realitatea Media SA, care detine licenta audiovizuala a televiziunii Realitatea TV. Tot atunci, Ioana si Ionut Vantu, copiii lui Sorin Ovidiu Vantu, au preluat impreuna 82% din actiunile Bluelink, in timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a ramas cu 9% din actiunile firmei (in loc de 90,9091% din actiunile Bluelink, pe care le detinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink ii revin lui Vitalie Dobanda, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu, potrivit unor informatii publicate de site-ul Rise Project si paginademedia.ro.
Omul de afaceri Elan Schwartenberg a declarat insa ca Bluelink Comunicazione a vandut creanta pe care o avea la Realitatea Media (societate aflata in insolventa, al carei administrator judiciar este societatea Rovigo SPRL, n.r.) unei firme din Ungaria, fapt pentru care, in prezent, Bluelink are doar o valoare „emotionala”.
„Eu, impreuna cu o tara intreaga, i-am vazut pe copiii lui Sorin Ovidiu Vantu declarand «Am vandut irevocabil si ireversibil domnului Elan Schwartzenberg». Oricum, dupa ce Bluelink a vandut creanta de 25 de milioane de euro firmei din Ungaria (E-Boutique KFT, n.r.), valoarea companiei, azi, este doar una emotionala… Forul suprem care guverneaza orice firma aflata in insolventa este adunarea creditorilor, unde firma din Ungaria detine majoritatea. Daca presiunile pe administratorul judiciar Rovigo-Deleanu sa introduca noi creante false pentru a modifica adunarea creditorilor nu vor inceta, eu cred ca va demisiona (Deleanu, n.r.) pentru a nu avea soarta lui Arin Stanescu”, a declarat Elan Schwartzenberg. El a refuzat sa faca alte comentarii.
Societatea Realitatea Media a cerut insolventa in septembrie 2011, printr-un dosar inregistrat la Tribunalul Bucuresti. Atunci, Elan Schwartzenberg a declarat ca cererea insolventei initiata de Realitatea Media este o procedura de reorganizare judiciara, precizand ca nu doreste falimentul Realitatea Media.
Potrivit unor informatii publicate in presa in noiembrie anul trecut, firma E-Boutique KFT figureaza ca fiind cel mai mare creditor al Realitatea Media in tabelul preliminar al creantelor intocmit ca parte a procedurii de insolventa prin care trece aceasta companie. Actionarul unic al firmei E-Boutique KFT era la momentul respectiv Judit Jones, originara din Mures. Judit Jones este implicata si intr-o alta firma care a realizat designul pentru site-ul magazinului Picioru Gras, detinut de Mihaela Radulescu, fosta sotie a lui Elan Schwarzenberg, a mai scris la momentul respectiv presa.
Elan Schwarzenberg a declarat atunci ca el a vandut creantele la Realitatea Media detinute de Bluelink catre firma E-Boutique KFT, pentru ca „a fost o oferta foarte avantajoasa, avand in vedere circumstantele”. El a mai spus atunci ca nu are nicio legatura cu firma E-Boutique KFT din Ungaria, precizand ca a cunoscut-o pe Judit Jones prin intermediul unui broker.
Pe de alta parte, surse apropiate Realitatea au declarat ca Maricel Pacuraru si Cozmin Gusa ar face presiuni asupra Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, pentru a fi inclusi pe lista creditorilor Realitatea. Aceleasi surse au spus ca exista o perioada de timp in care pot fi introduse creantele, iar Vasile Deleanu – cel care controleaza societatea Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media – ar fi spus ca isi va da demisia daca se mai fac presiuni asupra sa, caz in care justitia ar urma sa numeasca un alt administrator judiciar al Realitatea Media.
Recent, presa a scris ca GMG Media Box – companie in care Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru sunt majoritari (prin PSV) – a intrat intre creditorii Realitatea Media cu o datorie de recuperat de aproape 16 milioane de euro. De asemenea, in prezent, se judeca majorarea creantelor GMG Media Box la Realitatea Media de la 16 milioane de euro la 28 de milioane de euro. Potrivit lui Cozmin Gusa, „aceste sume reprezinta banii incasati de Realitatea de la GMG, care nu au avut acoperire nici in servicii si nici in returnari de plata”.
La inceputul lunii iunie, presa a scris ca ANAF a cerut, in cursul unei intalniri cu ceilalti creditori ai PSV Company (fosta Petromservice, firma aflata in actionariatul Realitatea Media, n.r.), revocarea RVA Insolvency Specialists din calitatea de administrator judiciar al PSV Company. De asemenea, Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi inceput urmarirea penala fata de Arin Stanescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancruta frauduloasa in legatura cu plata presupus nejustificata a unor sume de bani catre un creditor inscris la masa credala a PSV Company.
Pe de alta parte, actionariatul Realitatea Media SA nu apare modificat pe site-ul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), institutie care elibereaza licentele audiovizuale. Societatile care detin licente audiovizuale (precum Realitatea Media, care detine mai multe licente, intre care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM si Radio Guerrilla) sunt obligate prin Legea audiovizualului sa informeze CNA cu privire la modificarile actionariatului lor.
Dupa anuntul facut de Ioana Vantu, pe 2 mai 2011, ca Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, Schwartzenberg a depus la CNA documentele care atesta ca el este actionarul majoritar al Realitatea. De altfel, de-a lungul ultimului an, Elan Schwartzenberg s-a prezentat de mai multe ori la sedintele CNA in calitate de actionar majoritar al Realitatea Media.
Potrivit site-ului CNA, in prezent actionarii Realitatea Media SA sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited – 86,513817357%, PSV Company SA – 7,555789039%, Sindicatul National „Petrom-Energie” – 5,423391979%, Global Video Media SRL – 0,507001207%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian si Luha Eugen Gheorghe – cu cate 0,000000139%.
Actionarii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited: Schwartzenberg Emilian – 90,9091% si Dobinda Vitalie – 9,0909%.
Actionarii Global Video Media SA: PSV Company SA – 99,999904%, Negrutzi Bogdan Radu – 0,000093%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe cu cate 0,000001%. Actionarii PSV Company SA: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociatia salariatilor din SNP Petrom SA (25 asociati) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% si actionari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Actionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al carei actionar unic este Luca Liviu.(MEDIAFAX)