Taxele de proprietate industriala pentru inventii si marci, care au urcat la inceputul anului cu 20%, vor reveni la nivelul din 2006 si vor fi mentinute la acest cuantum inca doi ani, pana in 2014, in baza unei ordonante de urgenta aprobata, miercuri, de Guvern, dar amanata mai multe luni.
Decizia este argumentata prin faptul ca, in conditiile mentinerii crizei economice si reducerii veniturilor persoanelor fizice si juridice romane, o crestere a taxelor este „neadecvata circumstantelor” si ar conduce la o scadere a veniturilor din taxele in domeniul proprietatii industriale.
Taxele de proprietate industriala sunt percepute persoanelor fizice si juridice pentru protectia proprietatii industriale, respectiv inventii, marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, dar si pentru mentinerea in vigoare a titlurilor de protectie. Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotarare de guvern, in functie de evolutia cursului de schimb si de inflatie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecarui an, dar hotararea Guvernului trebuie sa intre in vigoare incepand cu prima zi a anului urmator.
Inca din luna ianuarie taxele de proprietate industriala, pentru neplata carora titularul unui brevet poate pierde protectia, au crescut cu 20% din ianuarie 2012, deoarece Guvernul nu a mai amanat cresterea. La acel moment, seful Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) afirma ca este intr-o situatie „neasteptata si stresanta” in care a cerut amanarea, dar nu a primit avize.
Incepand cu 1 ianuarie 2011, taxele in domeniul proprietatii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro fata de valoarea de calcul actuala de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o crestere a taxelor cu circa 20 %. Considerand ca o asemenea majorare va restrange posibilitatile financiare ale solicitantilor si, implicit, va conduce la diminuarea numarului de cereri de protectie, cu un puternic efect negativ asupra activitatii de inovare pe timp de criza, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanta de urgenta aprobata la 30 decembrie 2010, sa amane aceasta majorare cu un an, pana la 1 ianuarie 2012.
Inainte de anul 2012, Guvernul nu a mai emis insa in timp util o alta ordonanta de urgenta prin care sa amane din nou aceasta majorare, astfel ca taxele de proprietate industriala au crescut cu 20% de la inceputul acestui an, ca efect al legii. Contactat atunci de MEDIAFAX, directorul general al OSIM, Gabor Varga, a admis ca exista o problema, deoarece a propus o noua amanare a acestei majorari, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei si Finantelor.
„Este o situatie tranzitorie, ne-a surprins aceasta situatie”, a spus seful OSIM.
Conform legii, taxele pentru inregistrarea si mentinerea dreptului de proprietate industriala, care ajung pana la 5.000 lei, trebuie platite in anumite termene, care pot expira chiar luna ianuarie 2012, in caz de neplata in cadrul acestor termene urmand sa fie respinsa cererea de acordare a brevetului sau sa fie decisa decaderea titularului din drepturile decurgand din brevet.
Astfel, de exemplu, taxa pentru inregistrarea cererii de brevet de inventie trebuie achitata in trei luni de la data inregistrarii, taxa pentru eliberarea unui certificat de prioritate trebuie platita odata cu depunerea cererii, iar taxa pentru revalidarea brevetului de inventie trebuie depusa tot la data depunerii cererii.(MEDIAFAX)