Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric

0
842
leu-euro-moneda-schimb

leu-euro-moneda-schimbLeul continua sa se deprecieze, astfel ca rata de referinta leu/euro anuntata vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.

Rata de referinta anuntata joi de BNR s-a situat la 4,5252 lei/euro, iar precedentul record a fost publicat luni, la 4,5275 lei/euro.

Cotatia de vineri arata o scadere a leului cu 5,32% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Fata de dolar, pierderea anuala este de 11,62%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfarsitul lunii decembrie.

Precedentul record pentru cursul dolarului, de 3,7031 lei/dolar, a fost consemnat joi.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu de la 3,7685 lei/franc la 3,7883 lei/franc. Aceasta reprezinta un nou maxim din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Primele tranzactii de vineri s-au realizat la 4,5390 – 4,5425 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand rata de schimb a fluctuat in jurul cotatiei de 4,54 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat la 4,57 lei/euro, un nou maxim istoric pe piata interbancara, ca urmare a aversiunii la risc a jucatorilor in contextul tensiunilor politice din Romania, dupa care cotatiile au coborat in jurul a 4,5550 lei/euro datorita interventiei BNR.

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, considera ca un factor determinant pentru deprecierea din ultima perioada poate fi raspunsul diferit pe care BNR il are fata de aceasta evolutie.

„Se pare ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta ca in trecut si pemite o volatilitate mai mare. Tensiunile s-au amplificat, riscurile sunt in crestere, iar aceasta situatie nu reprezinta doar un episod scurt de depreciere, ci pare sa faca parte dintr-o perioada mai lunga”, a afirmat Muscalu.

La jumatatea sesiunii interbancare schimburile se perfectau la 4,5600 – 4,5630 lei/euro.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa coboare, de la 2,21 – 2,7% la 1,68 – 2,16%, pe fondul unei lichiditati mai ridicate in piata, dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput deconturile de TVA cu optiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun ca un alt motiv pentru scaderea semnificativa a dobanzilor ar fi lichiditatile mai ridicate pe care unele banci le au dupa ce s-au imprumutat luni prin licitatia repo organizata de BNR. Banca centrala a imprumutat luni 12 banci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o saptamana, suma fiind foarte apropiata de recordul atins in urma cu doua saptamani, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au scazut mai usor, de la 3,65% – 4,13% la 3,43 – 3,91% pe an.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here