Ministerul Transporturilor taie 1,25 miliarde lei din buget

0
931
buget-poza-arhivafotoRO

buget-poza-arhivafotoROBugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a fost redus, in urma rectificarii, cu 1,25 miliarde lei, la 13,42 miliarde lei, cea mai mare parte a banilor fiind taiati de la cofinantarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile postaderare, respectiv suma de 1,01 miliarde lei.

Finantarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile a fost redusa, in urma rectificarii, la 4,91 miliarde lei.

Astfel, finantarea programelor din Fondul European de Dezoltare Regionala (FEDR) a fost redusa cu 521,5 milioane lei, la 1,19 miliarde lei, iar cea alocata programelor din Fondul de Coeziune(FC) a scazut cu 395,5 milioane lei, la 3,35 miliarde lei.

Totodata, sumele pentru asistenta tehnica in cadrul programelor operationale, altele decat Programul Operational Asistenta Tehnica, au fost reduse de la 97 milioane lei la 25,5 milioane lei.

Daca pentru intretinerea infrastructurii rutiere, bugetul a crescut cu 21 milioane lei, la 429,4 milioane lei, suma alocata dezvoltarii infrastructurii rutiere a fost diminuata cu 105,2 milioane lei, la 62,7 milioane lei.

Investitiile agentilor economici cu capital de stat au fost reduse cu 68,1 milioane lei, la 1,57 miliarde lei, iar cheltuielile neeligibile ISPA au scazut cu 60,7 milioane lei, la 805,9 milioane lei.

Cheltuielile cu bunurile si serviciile au fost diminuate cu 809.000 lei, la 8,37 milioane lei, iar cele de personal au fost micsorate cu 1,68 milioane lei, la 20,2 milioane lei.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca proiectul de rectificare a pornit de la un buget conceput gresit si nedrept, chiar „criminal” fata de persoanele cu dizabilitati, insa Ministerul Finantelor Publice reuseste sa mentina stabilitatea bugetara, desi va fi injurat de toti ministrii.

Consiliul Fiscal a recomdat Guvernului, itntr-o opinie privind rectificarea bugetara, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor locale pentru a nu periclita atingerea tintelor de deficit bugetar din acest an.

in scrisoarea de intentie convenita cu FMI, Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here