Raport BCR Cercetare – Romania: In viteza intai

0
734

Estimam o crestere economica de 0,7% in 2012 si 1,9% in 2013
Apreciem ca vor exista presiuni inflationiste in crestere in lunile urmatoare
Preconizam ca BNR va continua sa ajute leul

Bucuresti, 30 august 2012 – Revenirea economica modesta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu. 2012 va aduce Romaniei cea mai severa seceta din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra cresterii economice si inflatiei. Pe langa aceasta, mediul extern ramane unul advers iar increderea agentilor economici si a consumatorilor din Zona Euro nu prezinta semne de redresare, a declarat Florin Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare cu ocazia prezentarii Raportului „Romania:  in viteza intai” realizat de catre echipa BCR Cercetare.

Aproximativ 50% din exporturile Romaniei au ca destinatie Zona Euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari. Avand in vedere toate acestea, estimam o crestere economica de 0,7% in 2012 si 1,9% in 2013, in scadere fata de estimarile anterioare. Performanta sub asteptari in domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie imbunatatita rapid, in caz contrar Romania riscand o perioada prelungita de crestere economica sub potential, a adaugat Florin Eugen Sinca.

Pentru finele anului 2012 estimam o rata a inflatiei de 4%, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor produselor agroalimentare atat pe plan intern cat si extern precum si majorarea unor preturi administrate sunt principalii factori inflationisti din perioada imediat urmatoare. Totodata, nu excludem iesirea temporara a inflatiei din tinta BNR in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor. Prin urmare, consideram ca BNR este mai dispusa in prezent sa favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflationiste, a spus Florin Eugen Sinca.

De asemenea, dobanzile din piata interbancara se vor mentine la niveluri mai ridicate pana la finele anului. O noua emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante pe pietele externe in aceasta toamna ar putea contrabalansa, intr-o anumita masura, tendinta de crestere a randamentelor titlurilor de stat in lei pe piata interna si ar putea ajuta leul.  

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.
BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si  643 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.400 de bancomate si POS – 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 martie 2012, Erste Group detinea active totale in valoare de 216,7 miliarde EUR, inregistrand un profit operational de 915,7 milioane EUR si un raport cost/venituri de 50.8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here