Tribunalul Dambovita a decis demolarea Cathedral Plaza din Bucuresti

0
929
cathedral-plaza

cathedral-plazaTribunalul Dambovita a decis desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, din strada General Berthlot din Bucuresti, intrucat s-a construit fara autorizatie legala, dezvoltatorul proiectului fiind chemat in judecata, intr-un alt proces, pentru a demola imobilul ridicat langa Catedrala „Sfantul Iosif”. Millennium Building Development – dezvoltatorul Cathedral Plaza, o investitie de 60 de milioane de euro – arata insa ca nu exista nicio hotarare de demolare a cladirii in niciun litigiu in care compania este parte.

„Daca intr-adevar o instanta judecatoreasca s-a pronuntat cu privire la obligarea Primariei Generale a Capitalei de a dispune anumite masuri in legatura cu cladirea fara a cita macar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele in care o asemenea hotarare judecatoreasca a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului cladirii”, a declarat  Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development. “In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD”, a mai spus avocatul.

De altfel, Tribunalul Dambovita nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei  sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale.

Prin urmare, contrar afirmatiilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, lupta in instanta este departe de a se fi incheiat, iar Millennium Building Development a obtinut deja o victorie la Tribunalul Neamt, care a respins o cerere de demolare formulata de arhiepiscopie.

De altfel, conform unui sondaj realizat de catre institutul independent The Money Channel Institute, bucurestenii nu isi doresc demolarea Cathedral Plaza (56%) – o masura administrativa fara precedent in Europa -, pe care o vad ca pe o oportunitate de a crea noi locuri de munca (69%) si de a aduce taxe la bugetul local (53%). In plus, 55% dintre bucuresteni asteapta din partea Primariei Generale solutii pentru mentinerea cladirii.

Millennium Building Development aminteste ca Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a dat initial acordul pentru proiectul Cathedral Plaza, exprimandu-si dorinta ca aceasta cladire sa puna in valoare Catedrala “Sf. Iosif” si sa ofere un spatiu  de intalnire in piateta pentru enoriasii romano-catolici, acestea fiind respectate de catre investitor.

Millennium Building Development este  un investitor de buna credinta, care doreste sa contribuie, prin proiectele sale la dezvoltarea si modernizarea Capitalei.

In 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a dat in judecata Millennium Building Development si toate institutiile statului care au avizat construirea unei cladiri de birouri langa Catedrala „Sfantul Iosif”, solicitand anularea autorizatiilor si avizelor eliberate pentru realizarea proiectului imobiliar, actiuni castigate in instanta.

Astfel, Arhiepiscopia a cerut demolarea imobilului, actiune admisa recent de catre Tribunalul Dambovita.

In 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita a decis: „Admite cererea formulata de reclamantii Bor Iuliana, Dudac Mihaela si Arhiescopia Romano-Catolica Bucuresti, parat fiind primarul municipiului Bucuresti si in consecinta: Obliga pe parat sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat in Bucuresti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 si respectiv str. Luterana, nr.15 si 15A, sector 1 – realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”.

Astfel, Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti si a credinciosilor romano-catolici, prin sentinta civila nr. 2520/2012, il obliga pe primarul general al municipiului Bucuresti sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, informeaza Arhiepiscopia, duminica, intr-un comunicat de presa.

„Suntem in masura sa prezentam in fata autoritatilor publice si ultima veriga solicitata in vederea desfiintarii constructiei ilegale, inaltata prin abuz, inselatorie, prin parghii oculte, cu multi bani investiti in acte cel putin dubioase. Avem deja o prima hotarare definitiva privind desfiintarea acestei aventuri ilegale cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instantei de judecata sa oblige chiar pe investitor la demontarea constructiei pentru a inlatura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecatoriei sectorului 1. Reamintim ca si DNA (Directia Nationala Anticoruptie-n.r.) continua cercetarile in cazul celor care au semnat procesul-verbal de receptie fictiva a constructiei”, afirma IPS Ioan Robu, citat in comunicat.

in 5 iulie 2012, Arhiepiscopia a solicitat Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti ca dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza sa demoleze cladirea, actiune ce are termen de judecata stabilit pentru 29 noiembrie 2012.

Arhiepicopia Romano-Catolica afirma ca in motivarea sentintei Tribunalului Dambovita se arata ca „decizia de desfiintare a constructiei reprezinta o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte”. De asemenea, spune sursa citata, se retine ca „autoritatile publice sunt obligate sa respecte legea, sa restabileasca ordinea de drept perturbata prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru inlaturarea consecintelor materiale produse”, ca „desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor”.

Instanta mai arata ca „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamantilor, este un interes public deosebit, intrucat se afecteaza nu un spatiu public, ci un spatiu public cu valoare istorica deosebita, aspect de care autoritatea publica era obligata sa tina seama”.

Millennium Building Development a inaintat la inceputul acestui an o plangere si o solicitare de solutionare in procedura de urgenta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. in plangere se reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.

Arhiepiscopia Romana-Catolica Bucuresti (ARCB) informa, in 4 martie 2012, printr-un comunicat, faptul ca s-a emis o a 15-a decizie judecatoreasca defavorabila constructiei Cathedral Plaza din Bucuresti, „prevestind iminenta desfiintarii proiectului ilegal”.

„Curtea de Apel Iasi, prin decizia numarul 405 din 2 martie 2012, confirma ilegalitatea constructiei auto-intitulate Cathedral Plaza, stabilind ca rediscutarea valabilitatii autorizatiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fara obiect, iar desfiintarea autorizatiei irevocabila. Decizia Curtii de Apel Iasi confirma in fapt decizia 1989/2010 a Curtii de Apel Suceava prin care a fost modificata decizia 1025/2009 a Curtii de Apel Ploiesti. intrucat decizia Curtii de Apel Ploiesti a fost modificata si autorizatia de construire a fost anulata irevocabil, niciun alt litigiu cu privire la aceasta solutie nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavand obiect”, preciza atunci, intr-un comunicat al ARCB, Francisc Dobos.

Decizia Curtii de Apel (CA) Iasi a confrimat totodata si solutia Curtii de Apel Alba Iulia din 19 ianuarie 2011, care stabilea si ea ca rediscutarea valabilitatii autorizatiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fara obiect. „Atunci, reprezentantii Millenium Building Development SRL (MBD) au declarat in mod fals ca decizia CA era in favoarea lor. in realitate, in istoria litigiului pentru anularea autorizatiei Cathedral Plaza, justitia din Romania s-a pronuntat de 15 ori in favoarea ARCB, pe cand MBD a obtinut o singura solutie fav
orabila, cea a CA Ploiesti, si aceea modificata ulterior”, mai spunea sursa citata.

„O constructie ilegala nu poate fi mentinuta, intrucat contravine chiar notiunii de drept. Abuzurile promotorului imobiliar al Cathedral Plaza si ale puterii de stat care i-a permis construirea ilegala trebuie sa inceteze. Asteptam cu incredere o decizie a justitiei si pentru demontarea colosului, intr-un stat in care puterea coruptiei si coruptia puterii se clatina din ce in ce mai tare”, declara iPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, citat in comunicat.

in 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) si Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti. Initial, Tribunalul Dambovita sistase constructia Cathedral Plaza pe motiv ca „lipseau autorizatiile legale”, decizie care a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, care a hotarat irevocabil in favoarea continuarii constructiei.

Episcopia Romano-Catolica a formulat o cerere de revizuire in care a adus o serie de argumente impotriva proiectului, actiunea fiind admisa si ramanand irevocabila.

„Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunta faptul ca decizia Curtii de Apel Suceava a fost nedreapta deoarece a revizuit o decizie definitiva si irevocabila invocand normele dreptului comunitar, care insa nu pot fi aplicate retroactiv, avand in vedere ca Romania nu era membru al UE la momentul obtinerii autorizatiei de constructie”, informa Millennium Building Development.

MBD preciza ca autorizatia de constructie pentru Cathedral Plaza a fost emisa in februarie 2006, de catre Primaria sectorului 1, iar Romania a aderat la UE in ianuarie 2007.

„Consideram ca sistemul juridic romanesc este inconsecvent si neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instantelor internationale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinsi ca Monseniorul Robu, in loc sa propovaduiasca adevarul, are o atitudine distructiva si rau-intentionata. De asemenea, suntem socati ca Monseniorul Robu isi instiga acum enoriasii la violenta, chemandu-i sa demonteze Cathedral Plaza, uitand ca, initial, si-a dat in scris acordul pentru ridicarea cladirii de 19 etaje, in forma in care este ea acum. De ce, in 19.11.1999, cand a semnat acest document, monseniorul nu si-a consultat enoriasii, pe care ulterior i-a instigat impotriva proiectului?”, spuneau reprezentantii Millennium Building Development.

Dezvoltatorul Cathedral Plaza preciza ca, desi initial, proiectul prevedea construirea unei cladiri cu inaltimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticala si a cerut, in plus, acces pentru enoriasii sai la piata publica din fata Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o cladire de 75 de metri inaltime (19 etaje), aceasta fiind forma in care se regaseste in prezent.

„Subliniem ca aceasta cladire a fost deja intabulata si a intrat in circuitul civil, iar decizia Curtii de Apel Suceava este cu atat mai surprinzatoare cu cat are ca obiect o cladire care era deja finalizata”, mai spunea dezvoltatorul proiectului. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here