Romania devine un punct important pe traseul uleiului de palmier

0
748
palmier-oil-trade

palmier-oil-tradeMalaysian Palm Oil Council (MPOC) si Malaysian Palm Oil Board (MPOB), doi dintre cei mai mari producatori de ulei de palmier, alaturi de Camera de Comert si Industrie din Bucuresti au organizat pentru prima data in Romania, dar si in Uniunea Europeana, Targul si Seminarul Uleiului de Palmier – POTS 2012 (Palm Oil Trade Fair and Seminar).

 

Principalul scop al POTS este prezentarea beneficiilor uleiului de palmier, atat pentru industria alimentara, dar si pentru alte industrii precum cea cosmetica, farmaceutica sau a combustibililor bio. De asemenea, in cadrul acestui eveniment s-au prezentat si oportunitatile de business pe care le ofera industria producatoare de ulei de palmier.

Romania a fost aleasa pentru acest eveniment datorita pozitiei sale geografice si ar putea deveni un centru de desfacere pentru tarile din Europa de Est precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Moldova si Serbia.

“POTS Romania reprezinta o platformă importanta pentru companiile romanesti si malaeziene din sectorul privat unde pot explora posibilitatile de cooperare dar si potentialul acestei industrii. Romania are potentialul de a deveni poarta ideala pentru uleiul de palmier malaiezian catre tari care includ Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia si Ucraina. Investitiile in industriile procesatoare ale uleiului de palmier vor fi realizate de catre sectorul privat. Potentialul acestor investitii depinde de potentialul pietei si de colaborarea dintre sectoarele private ale Malaeziei si Romaniei. Exporturile de ulei de palmier si produse derivate s-au cifrat la 6% din totalul exporturilor catre Romania in 2011”, a declarat Hon Tan Sri Bernard Dompok, ministrul Industriei Plantatiilor si al Bunurilor de Larg Consum din Malaezia.

De asemenea, demersurile pentru crearea unui centru de comert in Romania care sa uneasca Malaezia cu Europa de Est au fost incepute odata cu discutiile investitorilor malaezieni cu oficiali ai ministerului transporturilor pentru construirea la Constanta a unui terminal destinat acesului mai facil si mai ieftin al uleuiului de palmier.

Dezvoltarea schimburilor comerciale cu tari din spatiul non-UE ramane o prioritate pentru Romania. „In 2011, exporturile in tarile non-UE au crescut, ca pondere, de la 10% la 30%, ajungand la 15 miliarde de euro”, a declarat Mihai Andritoiu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti(CCIB).

Aceasta declaratie vine dupa ce CCIB a deschis o reprezentanta in Emiratele Arabe Unite, iar saptamana viitoare va mai fi deschisa una la Beijing.

Malaezia a exportat in Romania produse in valoare de 2,16 miliarde euro in 2011, in crestere cu 25% fata de anul anterior, cand exporturile au fost in valoare de 1,73 miliarde euro. Importurile au crescut cu 11,3%, de la 0,85 miliarde euro în 2010, la 0,94 miliarde euro în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here