Berlusconi vede iesirea Germaniei din zona euro ca o solutie pentru criza UE

0
749
berlusconi

berlusconiFostul premier italian Silvio Berlusconi a lansat joi o serie de critici cu privire la euro, la fondul de ajutor european, la politicile de austeritate adoptate in Europa, mergand pana la a afirma ca „daca Germania ar iesi din zona euro nu ar fi o tragedie”.

„Marea inselatorie nu este Guvernul de tehnocrati (al lui Mario Monti, n.red.), nici ceea ce este pe cale sa se intample in Italia, marea inselatorie este euro”, a afirmat Berlusconi, care a asistat la prezentarea cartii unuia dintre apropiatii sai.

Intrebat in legatura cu o reconfirmare a lui Mario Monti la conducerea Guvernului, dupa alegerile legislative din primavarea lui 2013, Berlusconi a raspuns destul de vag. „Vor fi alegeri” dar „inca nu se stie cum se va vota”, a declarat el, facand aluzie la legislatia electorala pe care Parlamentul este pe care sa o schimbe.

In pofida presiunilor anturajului sau, Il Cavaliere, care va implini 76 de ani sambata, lasa sa planeze suspansul inca din vara cu privire la eventuala sa revenire in plan politic in calitate de candidat de centru-dreapta la viitorul scrutin national.

In ceea ce priveste euro, Berlusconi a afirmat ca, pentru Italia, a fost o „sinucidere sa accepte o rata de schimb de 1.927 de lire” la intrarea sa in Uniunea monetara europeana.

Il Cavaliere a subliniat, de asemenea, ca principala misiunea a Bancii Centrale Europene (BCE) este aceea de a evita inflatia pentru ca Germania a fost traumatizata dupa Primul Razboi Mondial, in perioada Republicii de la Weimar, de o inflatie galopanta si de „regresul economiei, care i-a deschis poarta lui Hitler si nazismului”. „De aceea Bundesbank si (Angela) Merkel au inradacinata in ei frica de inflatie”, a adaugat el.

El a criticat la modul general politicile de austeritate in Europa, apreciind ca „climatul de incertitudine si de teama ne va saraci din ce in ce mai mult, alaturi de o criza careia nu ii vedem sfarsitul”. in opinia lui, in Italia „comerciatii din toate orasele se plang ca au pierdut 20-40 la suta din venituri”.

Magnatul media a subliniat ca a „dus multiple batalii in Europa impotriva celor care vroiau sa dea arhitecturii europene doar reguli de austeritate cu iluzia ca acestea ar putea relansa economia”. „Dar am fost o voce izolata”, a afirmat el.

Sunt doua posibilitati, apreciaza Berlusconi, pentru a ajuta statele europene sa iasa din criza actuala: fie „se ajunge la o situatie in care BCE este creditor in ultima instanta”, fie, daca nu, „Germania sa iasa din euro”, ceea ce, in opinia lui, „nu ar fi o tragedie”.

Masurile europene de austeritate bugetara exprima „ideile unei Germanii care este o tara hegemonica, nu o tara solidara”, a adaugat Berlusconi, amintind ca a incercat sa evite ca Italia sa se vada obligata sa isi reduca deficitul public cu 45 de miliarde de euro.

„Rigiditatea provoaca austeritate care nu duce la crestere si daca PIB-ul nu creste, ne indreptam spre recesiune”, a declarat el.

Berlusconi a criticat si functionarea fondurilor de ajutor europene: „pentru a obtine ajutor, trebuie sa semnezi un memorandum care contine reguli de austeritate, norme care duc economia la prabusire si la o spirala recesiva”. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here