AOAR: Productia Institutului Cantacuzino nu a fost oprita nici in timpul razboiului

0
994

Asociatia Oamenilor  de  Afaceri din Romania (AOAR) considera  ca  extrem  de grava situatia  Institutului Cantacuzino, singurul  producator  national  de vaccinuri, a carui productie nu a fost oprita nici pe timp de  razboi, dar care  poate fi oprita timp de 3 ani pe timp de pace.

AOAR a  adresat  institutiilor  statului, incepand  cu anul 2005,  apeluri repetate   vizand  situatia  deosebita  cu care se  confrunta  aceasta importanta unitate  de  productie, a  carui declin a  inceput  atat datorita unui management defectuos, dar si datorita unor caiete de sarcini  intocmite si aprobate de Ministerul Sanatatii, tocmai pentru a impiedica participarea acestuia la licitatiile organizate  pentru achizitionarea vaccinurilor antigripale.

AOAR, a  solicitat  Parlamentului si CSAT-ului sa  analizeze  situatia  grava cu care se  confrunta  aceasta  componenta  a sistemului de  securitate nationala, a carei capacitate  de  producere a vaccinurilor poate  deveni  de  o importanta majora, asa  cum s-a  evidentiat a fi situatia  in anul 2007  cand, adevarat sau nu, s-a declansat pandemia  gripei aviare  la nivel mondial. Nici macar aceasta situatie  de  exceptie  nu a  determinat  o actiune  ferma  si  coerenta  din partea  Ministerul Sanatatii, Guvernului  sau a CSAT-ului. In 2009  s-a ajuns la oprirea completa a productiei de vaccinuri de catre Agentia Nationala a Medicamentului, cu toate ca  Banca Mondiala acordase  Romaniei un imprumut  de  cca 7 milioane  dolari, in scopul modernizarii  si obtinerii certificatului GMP (certificarea  calitatii sistemului de productie), certificat  impus  de reglementarile  europene.

AOAR a continuat  sa  faca  apeluri publice  vizand  necesitatea  reluarii productiei  de  vaccinuri, sistemul medical  confruntandu-se  recent si cu lipsa vaccinului antitetanos  produs  de  sectia  din Iasi a Institutului.

AOAR  considera  ca de  3 ani de zile, urmare a incapacitatii si dezinteresului specialistilor  si responsabililor din Ministerul Sanatatii, din producator de vaccinuri, Romania s-a  transformat  in importator  de  vaccinuri, atentandu-se atat  la  siguranta  sanitara  a cetatenilor, satui  de reforma  continua  si ineficienta a sistemului de  sanatate, cat  si cresterea  cheltuielilor  bugetare (importurile  de vaccinuri  fiind  de pana la  40 ori mai scumpe  decat produsele autohtone)  si  agravand  deficitul balantei comerciale. O dovada  extrem de grava a consecintelor  tot mai grave  pe care le are oprirea  productiei de vaccinuri o reprezinta  numarul mare de  imbolnaviri ale nou-nascutilor, urmare vaccinarii lor  cu vaccinuri BCG  din import.

AOAR  face un nou apel la  Presedentie  si CSAT  sa  abordeze  problema  reluarii, in cel mai scurt timp ,a  productiei  de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Memorandumul  aprobat de Guvern constituind doar o initiativa  ce va produce efecte pe termen lung, infiintarea  si  intrarea  in productie a  viitoarei Companii Nationale  Farmaceutice  necesitand  timp si investitii. Copiii nou-nascuti,
solicitantii de vaccinuri antigripale sau antitetanos  nu pot astepta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here