Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri: “In ultima perioada, s-a deteriorat perceptia privind mediul de afaceri din Romania”

0
905

Cat de “prietenos” este, acum, mediul de afaceri din Romania?

Daca analizam mediul de afaceri la nivel global, tara noastra este pe undeva pe la mijlocul clasamentului. Dar “prietenia” mediului de afaceri se masoara pe mai multe componente, iar in unele dintre acestea stam mai bine, in altele stam mai rau. Cert este ca, in ultima perioada, s-a deteriorat perceptia privind mediul de afaceri din Romania. Exista, insa, o diferenta mare intre “perceptie” si “realitate”. Pentru noii investitori sau pentru cei care au demarat si se afla in diferite stadii de investitii in tara noastra, perceptia s-a deteriorat, chiar daca argumentele reale, concrete, nu sunt de partea acestei concluzii.

Este mediul nostru de afaceri mai putin atractiv pentru investitori, decat cel din statele din zona (Bulgaria, Ungaria, Polonia…)?

Cand ne referim la atractivitatea mediului de afaceri, trebuie sa vorbim si despre oportunitati. in Romania, oportunitatile sunt mult mai mari decat in cazul statelor vecine! Prin urmare, chiar daca pe anumiti indici concluzia este ca suntem inferiori vecinilor nostri, stam totusi mult mai bine din punctul de vedere al potentialului, raportat la atractivitatea mediului de afaceri. Deci, practic, investitorii sunt tentati sa vina mai degraba in Romania, chiar daca au in continuare mici dificultati. insa, in mod clar, suntem mai putin organizati si mai putin pregatiti decat alte tari. in zona noastra, “campionii” comunicarii eficiente sunt polonezii, fara doar si poate!
Pe de alta parte, Bulgaria a decis cu ceva ani in urma sa introduca tehnocrati in actul de guvernare, au facut un efort, iar respectivii guvernanti intr-adevar au creat bazele pentru o pozitionare mai buna a Bulgariei, decat Romania, din punctul de vedere al perceptiei.

Relatia cu investitorii straini a fost profesionalizata, in celelalte tari, pe cand la noi e facuta in continuare “dupa ureche” si cu influente politice!

Care ar fi punctele noastre forte, in decizia investitorilor straini de a veni aici?

Punctele forte sunt bogatia si resursele pe care le are Romania in continuare, adica resursele subterane, supraterane, capitalul uman… Nici din punct de vedere legislativ nu stam prea rau. Pana la urma, suntem intr-un proces de convergenta cu Uniunea Europeana. Au fost implementate de curand o noua legislatie pentru piata energiei, piata gazelor… E adevarat ca exista o anumita perceptie privind volatilitatea mediului legislativ, in sensul ca vine un guvernant nou si a schimbat legislatia. De multe ori nu e chiar adevarat ca se schimba legea, dar exista implementari ale legii care difera de la un judet la altul, de pilda…

Care sunt cele mai mari probleme mentionate de investitorii straini, in relatiile din Romania?

Birocratia excesiva, inexistenta unui cadru oprational privind parteneriatul public-privat, probleme privind rambursarile de TVA sau ingerinte prea dese ale diferitelor agentii de control in actul lor de afaceri – cam acestea sunt problemele mentionate de investitorii straini in Romania.

In ce masura au fost implicati atasatii comeciali ai ambasadelor straine in Romania, in impulsionarea schimburilor comericiale bilaterale?

Au fost mai multe intalniri cu acestia si – pe de alta parte – ei au primit, in urma cu cateva luni, o scrisoare prin care li s-a solicitat, intr-un mod cordial, sa ne prezinte stadiul investitiilor tarilor lor in Romania, precum si problemele pe care le intampina, tocmai pentru a le putea urmari si rezolva.

Din punctul de vedere al comertului exerior, dar si al atragerii de investitii, ar trebui sa mergem catre VEST sau catre EST?

Nu cred ca se pune problema in acest mod! Oricum, din punctul de vedere al comertului exterior sau al atragerii de investitii, noi am stagnat in ultimii trei ani si – prin urmare – oriunde ne-am extinde ar fi un lucru pozitiv, asa ca exista resurse si spatiu in ambele diectii.

Care au fost cele mai mari greseli care au blocat sau au ingreunat dezvoltarea economica?

Greselile majore au fost prin faptul ca anumiti investitori mari, cu conexiuni globale, au fost impiedicati sa intre in Romania. Nu s-a inteles ca, in masura in care un astfel de investitor nu este macar primit la o intalnire timp de un an-doi, cat a avut deschis un oficiu in Romania, el va transmite un mesaj negativ catre o multitudine de alti potentiali investitori, pentru ca – de obicei – acesti investitori mari au legaturi directe sau indirecte cu multi altii. Noi nu am inteles ca, tratandu-ne partenerii intr-o astfel de maniera, vor afla si altii…

Catre ce se indreapta economia romaneasca?

in viitor, nu putem decat sa crestem, pentru ca Romania are un foarte mare potential neexploatat.

Care este recomandarea de final, pentru oamenii de afaceri romani?

As dori ca oamenii de afaceri sa se implice mai mult in actul de guvernare si nu doar sa stea pe margine si sa comenteze in ziare! Practic, daca li se propune sa lucreze o perioada in aparatul de stat, le recomand sa accepte, asa cum am facut si eu, pentru ca este o experienta extraordinara! Astfel, ei vor intelege mai bine care sunt mecanismele macro-economice si au posibilitatea sa faca ceva concret pentru intreg mediul de afaceri.

(Daniel Negut, senior editor Business Adviser)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here