Anul 2013 aduce majorari de preturi la energie electrica si gaze naturale, prin continuarea programului de liberalizare a tarifelor in sectoarele respective, dar vom avea si accize mai mari, precum si taxe si impozite locale posibil indexate cu inflatia ultimilor trei ani.
De asemenea, conducatorii auto vor avea de suportat o asigurare obligatorie de valoare mai mare si reintroducerea taxei de prima vanzare. Autoritatile locale au libertatea sa decida daca maresc taxele si impozitele platite la nivel local, avand posibilitatea sa le majoreze cu pana la 16 la suta, conform legislatiei in vigoare.
In privinta energiei electrice, de la intai ianuarie se anunta o scumpire cu 10 la suta pentru populatie, prin cresterea tarifului reglementat si adaugarea unui coeficient privind energia verde, iar acest lucru se va vedea in facturile pe care le platim. Autoritatea de reglementare a anuntat ca, pentru o factura lunara medie de 40 de lei, aferenta unui consum de 100 de KWh, cresterea va fi de 4 lei.
In acelasi timp, ANRE a anuntat scumpiri si pentru gazele naturale, in doua etape. Vestea buna este ca aceste majorari de tarife vor fi aplicate abia la inceputul celui de-al doilea semestru.
Dar chiar din prima zi a noului an avem accize mai mari, iar printre cei mai afectati vor fi conducatorii auto si fumatorii, deoarece produsele petroliere si tigarile sunt purtatoare de accize, ca si bauturile alcoolice si cafeaua, de altfel.
Accizele se calculeaza la cursul de schimb anuntat de Banca Centrala Europeana la data de intai octombrie a anului precedent, care – pentru 2013 – este mai mare cu peste 5 procente fata de anul care tocmai s-a incheiat. in functie de ponderea accizei in pretul final, rezulta si nivelul majorarii, care – la benzina, de exemplu – fluctueaza in jurul valorii de 1,5 la suta, iar la tigari ajunge chiar la 5 procente din pret.
Vestea proasta este ca majorarea pretului benzinei va genera un val de scumpiri la toate produsele, deoarece pretul lor va include si sumele platite in plus pentru transportul acestora.
De asemenea, inca de la inceputul acestui an ar fi posibila majorarea substantiala a tarifelor pentru asigurarea obligatorie auto, desi sunt si opinii conform carora cresterea va fi nesemnificativa.
Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim faptul ca premierul Victor Ponta a spus ca, in prima sedinta de guvern din acest an, va fi reglementata situatia taxei auto – care a fost suspendata anul trecut – si care, acum, ar putea fi redenumita „taxa de mediu” si raportata mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul. (Daniel Negut)