Analisti: Acordul cu institutiile financiare trebuie incheiat in cele mai bune conditii

0
1070
fmi-sigla

Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri, care pare tot mai greu de realizat, in principal pentru ca FMI si CE au alte tari pe lista.

In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.

„Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde. Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro”, a declarat analistul economic Florin Catu.

Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care puncteaza, de asemenea, ca programul actual, asa cum a fost desenat, reprezinta un esec pana la acest moment.

„Pana acum acest program reprezinta un esec in ceea ce s-a stipulat la semnare, adica stimularea cresterii economice prin progrese in reformele structurale. (…) Noi trebuie sa demonstram in ultimul ceas ca avem un angajament foarte puternic in a duce la bun sfarsit ceea ce ne-am angajat sa facem. Mi se pare prematur sa discutam de un nou acord cand avem de indeplinit obligatii din acordul curent, unde intarzierile sunt mari. O solutie posibila ar putea fi prelungirea termenelor de realizare a obligatiilor din acordul curent”, a comentat Dumitru.

Desi considera necesar alt tip de intelegere cu FMI, CE si Banca Mondiala, profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de Finante, este de acord ca Romania va trebui mai intai sa acopere cat mai multe dintre angajamentele asumate in cadrul actualului acord, ceea ce-i va oferi atat credibilitate externa, cat si o buna pozitie de negociere pentru alt tip de acord.

„Pe orice scenariu, cu cat inchei mai bine acest acord cu atat esti mai favorizat. Nu intri intr-un nou acord, atunci macar arati pietelor ca ai performat si poti argumenta de ce nu e nevoie de alta intelegere. Daca vrei sa continui, atunci poti sa negociezi mai relaxat alte conditii pentru un nou acord (…) Raman la opinia ca beneficiile unui nou acord ar fi mai mari decat un dezavantaj de imagine in sensul ca Romania inca mai are nevoie de constrangere externa (…) Un alt scenariu este sa nu intri intr-un nou acord pentru ca nu a fost posibil. Sunt mai multe perspective: concurenta foarte mare pe fondurile FMI si UE, faptul ca Romania este intr-o situatie relativ mai buna decat alte tari”, a explicat Daianu.

Fostul ministru de finante este de prere ca la oficialii de la Washington sau Bruxelles vor avea de judecat care dintre „atatea tari” cu nevoie de sustinere va fi in prim plan, iar in analiza se va lua in calcul ca Romania a terminat o parte din ajustare, cea de pe buget.

„Poate ca exista si varianta rostogolirii prin neinchiderea la termen. Dar un acord nou inseamna oricum rostogolirea unor conditionalitati, pentru ca a ramas foarte putin timp iar intarzierile sunt mari”, a completat Dainau.

Opiniile analistilor converg catre pozitia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a declarat luni ca Romania trebuie sa inchida pozitiv acordul in derulare, ceea ce va oferi un cadru de buna conlucrare pentru intreg anul 2013.

„Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdata nu pot sa ma exprim si nu este uzual sa vorbim despre un nou acord inainte de terminarea negocierilor. Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank atrage atentia ca oficialii Comisiei Europene au dat mai multe semnale ca vor directiona sprijinul financiar catre statele cu probleme mari, iar in aceste conditii este posibil ca Romania sa nu fie considerata o prioritate din acest punct de vedere, mai ales ca are la dispozitie sume mari din fondurile structurale si de coeziune, unde performanta este foarte scazuta.

In completare, Daianu afirma ca nu se poate pune problema unui acord exclusiv cu FMI, in conditiile in care cu Fondul exista oricum relatia traditionala pe articolul IV.

„Ai putea sa ai niste linii cum au polonezii si sa fie o linie care ar recompensa performanta buna a eonomiei, insa deja am intra intr-un camp foarte speculativ”, a adaugat Daianu.

in scenariul unui esec de a inchide un alt acord, care sa ofere atat suportul extern necesar continuarii reformelor, cat si credibilitate pe pietele financiare externe inca sub presiune, Daianu aminteste ca actualul executiv ar avea sansa de a continua reformele si fara partenerii internationali, intrucat beneficiaza de o sustinere parlamentara si populara foarte inalta si n-ar trebui sa fie preocupat de erodare.

„Acest guvern, primul dupa multi ani care se bucura de o sustinere parlamentara fara egal, ar trebui ca, cel putin intr-o prima faza, sa aiba forta de a rezista si sa impinga reformele structurale si, daca asa stau lucrurile, in combinatie cu situatia corectiei macroeconomice, a deficitelor bugetare, care este considerabila, cu tampoanele existente la BNR si Ministerul de Finante, ar contura posibilitatea ca, de comun acord cu partenerii externi, sa se puna in asteptare o alta intelegere”, a mai spus Daianu.

Mult mai pesimist in ceea ce priveste sansele unui nou acord cu FMI si CE, Florin Citu sustine ca urmatoarea ancora serioasa pentru Romania ar trebui sa fie aderarea la zona euro, pentru ca acest proces reprezinta in sine o constrangere pentru economie si fortare catre reforme.

„Acest obiectiv trebuie adoptat de toate partidele politice, cu data clara stabilita si pasi de urmat, alaturi de compactul fiscal”, a precizat Citu.

Dumitru crede ca un nou acord pentru Romania ar fi doar o garantie suficient de puternica pentru pietele financiare si ar ajuta MFP sa se finanteze de la extern, avand in vedere ca situatia este departe de a se calma.

„Interesul nostru e destul de mare sa gasim o ancora pentru credibilitate in fata pietelor financiare”, a punctat Dumitru

Adept al ideii ca progresul institutional al unei tari se masoara si in functie de capacitatea de a-si formula si stapani programele, Daianu constata ca experienta Romaniei a demonstrat ca pasii inainte s-au realizat numai cu impulsuri externe, chiar daca nu toate recomandarile au fost potrivite, cum ar fi spargerea unor entitati din domeniul energetic.

„Structurile de rezistenta in societatea romaneasca sunt extrem de puternice, si, daca asa stau lucrurile, utilitatea acordului in derulare dar si a unuia nou izvoreste din cel putin doua ratiuni: noi avem o dezordine institutionala, o conlucrare precara a compartimentelor aparatului care construieste si trebuie sa aplice politicile economice si ai avea nevoie de un corset care sa disciplineze politicile, si sa ajute pe cei care incearca sa se opuna celor care pun presiune, de la cautatori de renta la tot felul de alte interese”, a explicat Daianu.

El a aratat ca asa s-a intamplat si in cazul reformelor structurale concepute in acrodul cu institutiile financiare internationale.

„Acest acord a fost corodat de cei care nu au vazut cu ochi buni restructurarea companiilor de stat, a sectorului public, nevoia de a cheltui eficient banii publici. Daca am utiliza corect banul public, am avea o absorbtie mult mai mare. Este un prim argument pentru utilitatea acestui acord, pentru ca si ei gresesc, inclusiv prin programele de austeritate, iar acum au si recunoscut acest lucru, a continuat Daianu.

Al doilea motiv pentru necesitatea unui nou acord il reprezinta situatia de pe piatele internationale, unde starea de ansamblu a zonei euro ramane extrem de complicata si mecanismul de transmisie nu functioneaza, lucru demonstrat de BCE (banii nu circula), iar economia SUA va suferi dupa masurile fiscale care trebuie adoptate pana in martie. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here