Necesarul de imprumut al Romaniei va ajunge la 15 mld. euro in acest an

0
1088

Guvernul Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011, in timpul crizei financiare, potrivit calculelor agentiei de rating Fitch.

Guvernul are nevoie in acest an de 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinantat pana la sfarsitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.

Necesarul brut de finantare este echivalent cu 10,1% din PIB, potrivit Fitch.

Romania nu are de rascumparat in acest an obligatiuni de pe piata internationala, insa ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro.

Platile Romaniei catre FMI vor totaliza 4,8 miliarde de euro in acest an, din care doar 1 miliard de euro de catre Guvern. Restul de 3,8 miliarde de euro sunt fonduri datorate FMI de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Suma datorata de banca centrala nu este inclusa in necesarul brut de finantare al Guvernului.

„Fitch nu se asteapta ca (…) BNR sa intampine probleme la serviciul acestor imprumuturi”, se arata in raportul agentiei.

Analistii agentiei se asteapta ca Romania sa incheie un nou acord preventiv cu FMI.

„Relatiile Romaniei cu Fondul sunt bune si probabil va incheia un nou acord la expirarea celui actual in martie”, se arata intr-un raport al Fitch privind necesarul de finantare pentru acest an al Poloniei, Ungariei, Cehiei si Romaniei.

La nivelul celor patru state analizate, necesarul brut de imprumut pentru acest an este de 86 de miliarde de euro. Polonia are nevoie de cele mai mari fonduri, de 34,2 miliarde de euro, urmata de Ungaria, cu 20 miliarde de euro, Cehia, cu 16,8 miliarde de euro, si Romania, cu 14,9 miliarde de euro. Ca pondere in PIB, cel mai ridicat necesar de refinantare este inregistrat de Ungaria, de 18,2%, iar cel mai redus de Polonia, de 8,1%.

Fitch defineste necesarul brut de finantare ca imprumuturile nete impreuna cu refinantarea datoriilor pe termen lung si mediu, la care se adauga datoria pe termen scurt la sfarsitul anului precedent (care trebuie rostogolita cel putin o data in anul in curs). (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here