Incepand cu data de 1 martie, Romania – prin instrumente ale pietei de capital – ar putea fi inclusa in indicele bancii americane J. P. Morgan pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente, iar procesul de implementare se va desfasura treptat, pe o perioada de trei luni, pana la 1 mai 2013. In final, se estimeaza ca ponderea Romaniei in acest indice va ajunge la 0,54%.
Anuntul a fost facut in primele zile ale acestei saptamani, iar reactia pietei valutare a aparut imediat, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri un curs de schimb nemaintalnit de la sfarsitul lunii ianuarie 2011 si pana acum – 4,3364 lei pentru un euro! Deci, a fost cel mai bun curs din ultimele 11 luni si jumatate!
Intrebat daca aceasta apreciere accentuata a leului nu ii va nemultumi pe exportatori, stiut fiind ca un leu puternic duce la scumpirea produselor romanesti destinate exportului, Adrian Vasilescu consilierul Guvernatorului BNR a declarat: „Lucrurile sunt foarte complicate si complexe! Sigur ca exportatorii spun ca ei pierd la competitivitate, din cauza pretului mai mare al produselor exportate, pret generat de un leu mai puternic. Insa, din pacate, ne oprim aici cu discutia despre ce anume inseamna „competitivitate” – ne oprim la „competitivitatea prin pret”!
Ei, bine, competitivitatea este un concept mult mai larg, care incepe – de fapt – cu calitatea marfii pe care o produci si o exporti !(Daniel Negut)