Cum a influentat vanzarile de apartamente vechi schimbarea din "Prima Casa" in "Noua Casa"

0
1113
apartamente-vanzare

Proprietarii din Bucuresti s-au grabit sa scoata la vanzare apartamentele vechi, in urma anuntului ca programul „Prima Casa” s-ar putea adresa doar segmentului de locuinte noi, astfel oferta pentru aceste proprietati este dubla fata de luna decembrie a anului trecut.

„Proprietarii apartamentelor vechi din Capitala par sa fi reactionat imediat la anuntarea programului «Noua Casa»: de teama sa nu ramana cu locuintele nevandute o data cu intrarea in vigoare a viitorului program guvernamental, cei care detin apartamente vechi au umplut in ianuarie piata de oferte. In prima luna a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oara la vanzare este cu 12% mai bogata fata de inceputul lui 2012 si depaseste de peste doua ori oferta din decembrie 2012”, se arata intr-un comunicat al site-ului Anunturiparticulari.ro, citat de Mediafax.

Astfel, numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare la inceput de an au totalizat peste 2.050 de oferte noi, ajungand astfel la un nivel similar aceleiasi perioade din 2007 si cu 12-15% mai ridicat decat in 2011-2012.

Cele mai multe apartamente aparute nou pe piata au doua camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru aceasta perioada din 2008 incoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare si cu 29% fata de ianuarie 2010, de exemplu.

Oferta pe segmentul unitatilor de 3 camere s-a imbogatit la inceput de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare, un portofoliu cu 23% mai mare fata de luna ianuarie a anului trecut, dar si dublu comparativ cu luna decembrie 2012. in cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vanzare la inceput de 2013 aproape 400 de unitati, o oferta mai bogata cu 20 de unitati decat in ianuarie 2012 si cu peste 200 mai multe in comparatie cu decembrie.

Statisticile indica o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unitatilor de patru camere. in contextul in care in decembrie 2012 pe piata intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, in ianuarie 2013 oferta se imbogatea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare. Nivelul este si cu 11% mai ridicat raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

Programul „Prima Casa” a fost introdus in anul 2009, fiind un motor care a sustinut mai ales piata apartamentelor vechi.

in programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016, Executivul iti anunta intentia de a schimba filosofia programului „Prima Casa”, urmand ca actualul sistem sa fie inlocuit cu un proiect denumit „Noua Casa”, care va putea fi accesat doar pentru cumpararea de locuinte noi, un proiect gandit si de Cabinetul Boc, dar abandonat rapid dupa un avertisment al Consiliului Concurentei.

Intentiile de transformare a programului „Prima Casa” in „Noua Casa” nu par sa aiba insa momentan o influenta directa si asupra preturilor solicitate de proprietari. in conditiile unei piete care da semne de stabilizare, preturile medii din ianuarie 2013 au inregistrat variatii atat pozitive cat si negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul insa intr-o marja de +/-3%.

Astfel, daca pe segmentul garsonierelor si apartamentelor de patru camere preturile medii s-au apreciat usor, unitatile de doua si trei camere au preturi de strigare mai mici fata de luna decembrie a anului trecut.

„in conditiile in care la sfarsitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuata depreciere de pret pe segmentul garsonierelor intr-un interval de 12 luni, acest tip de unitati incearca, la inceput de 2013, sa recupereze terenul pierdut. Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera s-a apropiat in ianuarie de 34.800 euro, in crestere cu 2% fata de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeasi perioada a anului, observam ca pretul mediu a inregistrat in ultimii doi ani aceeasi depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro”, se mentioneaza in comunicat.

Apartamentele de doua camere, cele mai numeroase din piata, au consemnat o scadere usoara a pretului atat pe interval de 30 de zile, cat si pe cel de 12 luni. Astfel, proprietarii bucuresteni cer in medie la final de ianuarie aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai putin fata de luna decembrie a anului trecut, dar si in scadere de 8% comparativ cu inceputul lui 2012, cand pretul mediu trecea de 57.700 euro.

Proprietarii apartamentelor de trei camere par sa fi renuntat cel mai mult la pretentii intr-un interval de un an. Daca in ianuarie 2012, pretul de strigare pe acest tip de unitati pornea in medie in Capitala de la 80.660 euro, la inceputul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, inregistrandu-se astfel o variatie de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observam si raportat la ultimele 30 de zile, scaderea fiind insa de aceasta data de numai 2%, de la 74.860 euro.

in cazul apartamentelor de patru camere, preturile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, in usoara crestere raportat la finalul anului trecut, cand pretul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variatii de +1%. Cei care detineau astfel de apartamente la vanzare in urma cu exact un an insa plecau de la un pret de strigare cu 6% mai mare fata de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here