Sereny, presedinte APMR: Volumul productiei industriale de mobila a crescut cu 2,7% in 2012

0
1056

Soldul import-export in privinta mobilei a ajuns in 2012 la 1,07 miliarde euro in crestere fata de 2011 cand soldul a fost de 969 milioane euro, a declarat Aurica Sereny, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

“Desi principalele tari cu pondere in exportul de mobila precum Germania, Franta si Italia, care reprezinta 50% din exportul de mobila al Romaniei, au intrat in recesiune, exportul per total a continuat sa creasca dupa ce tari ca Federatia Rusa, Ucraina si tarile importante din fostul bloc socialist au avut un avant important”, a declarat Aurica Sereny.

In 2012, volumul productiei industriale de mobila a fost de 1,8 miliarde euro in crestere cu 2,7% fata de 2011. Exportul a fost de 1.4 miliarde euro fata de 1,3 in 2011 crestere de 4,6%. Importul 351,2 milioane euro, fata de 354,1 milioane euro in 2011, iar consumul de mobila la intern 758,3 fata de 775 in 2011, deci o scadere de 2,3%.

De asemenea, exportul Romaniei a avut o evolutie favorabila si datorita unor tari precum Marea Britanie, SUA, Canada, Israel si Emiratele Arabe.

Pe piata internationala producatorii romani de mobila se confrunta cu o concurenta acerba din partea unor companii italienesti care in aceasta perioada au scazut foarte mult la export. Exportul lor s-a redus cu circa 4 miliarde euro.

Piata interna de mobila a avut scaderi in fiecare an din 2008. Anul trecut scaderea a fost de 2,3%, mai mica decat in anii anteriori. In ultimele luni ale anului 2012 s-a remarcat o crestere cu toate ca scaderea din primele 3 luni ale acestui an a fost mult mai mare. “Daca nu ar fi fost exporturile, nu stiu ce am fi facut”, a adaugat presedintele Asociatiei Producatorilor de mobila din Romania.

“Pe piata interna de mobila vanzarile sunt in scadere, si este normal deoarece piata noastra interna sufera de lipsa de lichiditati, de finantari, dar si datorita masurilor ca re nu se iau astfel incat mediul de afaceri sa fie sprijinit”, a declarat Sorin Vornic, presedinte CA Romexpo.

Industria mobilei este in continuare una dintre industriile importante din Romania, ea este cuprinsa in strategia nationala de export, este una dintre industriile care aduc valoare adaugata si in care lucreaza un numar mare de salariati, aproximativ 50.000. In perioada aceasta de criza in care se pierd locurile de munca, industria mobilei si-a marit numarul de angajati. In 2012, s-au angajat in plus 4.700 de angajati si acest lucru in primul rand datorita exporturilor.

In perioada 17-21 septembrie 2013, centrul expozitional Romexpo va gazdui cel mai mare targ international de mobila, echipamente si accesorii din Romania.

Piata de mobilier din Romania a cunoscut in ultimii ani o crestere constanta in ceea ce priveste exportul. Este un domeniu al economiei ce merita o mai mare atentie si implicare atat din partea sectorului privat cat si din partea autoritatilor publice. In acest context consider necesara si binevenita, fuzionarea celor mai mari evenimente dedicate industriei de mobilier din Romania, prin crearea targului BIFE-SIM. In toamna acestui an, ROMEXPO va deveni locul de intalnire al celor mai importante companii din domeniu, oferind vizitatorilor o manifestare de un inalt nivel calitativ si inovativ. Ne dorim ca in timp, acest eveniment sa devina unul de talia Targului International de la Milano, in cadrul caruia sa stabilim tendinte si modele pentru piata europeana”, a declarat Sorin Vornic, presedinte CA Romexpo.

Targul de referinta pentru industria de mobila se va desfasura pe parcursul a cinci zile, iar spatiul expozitional, estimat sa depaseasca 30 000 metri patrati, va fi impartit in sase saloane tematice: CLASIC, DESIGN, CONFORT, BUCATARII, ACCESORII SI MATERIALE, ECHIPAMENTE: MASINI SI UTILAJE

BIFE-SIM este singurul eveniment din Romania care va reuni aproximativ 300 de producatori, importatori si distribuitori de mobila, echipamente si accesorii din industria lemnului – din tara si din strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here