CNADNR reduce salariile directorilor, nu si ale muncitorilor

0
1067
salarii-bani-majorare

CNADNR a anuntat vineri ca reducerea salariilor angajatilor companiei va afecta doar personalul TESA (personal cu functii de conducere si executie), cu un procent mediu de 15%, dar „personalul muncitor” va inregistra o crestere de 5% a salariilor, convenita prin negocierea Contractului Colectiv de Munca pe acest an.

„Reducerea salariilor angajatilor CNADNR SA va afecta doar personalul TESA, cu procentul mediu de 15% generat de reducerea fondului de salarii in anul 2013. Personalul muncitor nu va fi afectat de aceasta reducere, prin negocierea Contractului Colectiv de Munca pe anul 2013 convenindu-se o crestere cu 5% a salariilor acestora”, se arata intr-un comunicat CNADNR, potrivit Mediafax.

Confederatia Sindicala „Cartel Alfa” a anuntat joi ca lucratorii din CNADNR vor sa declanseze o greva japoneza, incepand de luni, reclamand o intentie de reducere a salariilor, ce ar fi fost anuntata de conducerea companiei.

Sindicatul National Profesional al Drumarilor din Romania, care este membru al Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa” si reprezinta interesele a peste 1.700 de salariati din CNADNR, anunta proteste fata de o intentie de reducere a salariilor angajatilor si fata de „presiunile care se exercita individual asupra salariatilor”.

„Salariatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri au fost de-a lungul timpului solidari cu bugetul statului. Fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scazut procentual de la 22,24 la suta in 2008, la 9,49 la suta in 2013. in prezent, veniturile salariale a circa 60 la suta dintre angajatii CNADNR sunt sub 1.000 de lei lunar, ceea ce are consecinte sociale si economice foarte grave. Desi muncesc, marea majoritate a salariatilor din CNADNR este intr-o situatie diperata. Acestia sunt in imposibilitatea de a-si intretine copiii la scoala, rata abandonului scolar fiind in crestere, s-a redus accesul la asistenta medicala, angajatului fiindu-i imposibil sa mai beneficieze de servicii medicale, multi dintre salariati si-au pierdut bunurile personale pentru ca nu pot achita ratele la banci, impozitele si taxele, valoarea acestora depasind veniturile angajatilor”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Sindicalistii reclama faptul ca cei din conducerea CNADNR au fost mereu numiti pe criterii politice, fara nicio legatura cu expertiza si competentele profesionale, si desi situatia lucratorilor este dramatica, coducerea CNADNR a demarat o noua actiune de reducere a salariilor prin negociere individuala, angajatii fiind amenintati ca, in cazul in care refuza sa accepte o noua reducere salariala vor fi concediati.

„O alta problema este aceea a impartirii CNADNR in doua structuri: o Agentie de Autostrazi pentru directori, unde salariile si beneficiile sunt la nivel european si o structura de intretinere, pentru lucratori, cu salarii sub 1.000 de lei lunar. Pentru a atrange atentia asupra abuzurilor la care sunt supusi, lucratorii din CNADNR vor incepe o serie de proteste, prima actiune incepand de luni, 3 iunie, prin greva japoneza”, se mai arata in comunicat.

CNADNR functioneaza sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, condus de ministrul delegat Dan sova, dar va reveni la Ministerul Transporturilor, dupa infiintarea Autoritatii Nationale de Autostrazi.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul va infiinta Autoritatea Nationala de Autostrazi imediat dupa ce va primi decizia Comisiei Europene de deblocare a Programului Operational Sectorial Transporturi (POST).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here