Reprezentanti ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucuresti in luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuala implicare in constructia unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavoda, a anuntat premierul Victor Ponta, aflat in vizita in China.
El a precizat ca investitorii vor putea detine pachetul majoritar de actiuni in acest proiect, anunta Mediafax.
„Geopolitic, lucrurile s-au jucat saptamana trecuta”, a spus Ponta legat de posibilul control al companiei chienze la CNE, cu referire la esecul proiectului Nabucco.
Compania mixta creata pentru derularea investitiei este EnergoNuclear, controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.
Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca Guvernul va ceda pachetul majoritar de actiuni la grupurile 3 si 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavoda acelui investitor care va asigura finantarea proiectului de constructie a celor doua unitati, aratand ca este dispus la o astfel de decizie politica.
Proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.
Initial, din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect. Din firma de proiect mai fac parte Enel si ArcelorMittal.
Dupa retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.
Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.