ACPR denunta amestecul UGIR-1903 si CONPIROM in libertatea editoriala a televiziunilor

0
1097

Doua organizatii patronale macinate de certuri si lipsite de semnificatie, UGIR-1903 si CONPIROM, au trimis o adresa catre CNA pentru a determina televiziunile sa le invite reprezentantii la emisiuni.
Aducem la cunostinta institutiilor mass-media si Consiliului National al Audiovizualului ca Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) reprezinta singura structura de reprezentare unitara a intereselor confederatiilor patronale reprezentative la nivel national, precum si singura structura din tara membra in BUSINESSEUROPE si in INTERNATIONAL ORGANISATION of EMPLOYERS.
ACPR este alcatuita din zece confederatii patronale reprezentative:
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (A.R.A.C.O.),
Confederatia Nationala a Patronatului Roman (C.N.P.R.),
Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului (C.P.I.S.C.),
Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (C.N.I.P.M.M.R.), membru al UEAPME
Consiliul National al Patronilor din Romania (Co.N.P.R.),
Patronatul National Roman (P.N.R.),
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.),
Confederatia Patronala Concordia,
Uniunea Nationala a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR)
Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR).

ACPR are 14 reprezentanti in Consiliul Economic si Social din Romania, precum si 5 reprezentanti in Consiliul Economic si Social European, fiind astfel abilitat sa reprezinte interesele mediului privat la cel mai inalt nivel, atat in relatia cu institutiile statului roman, cat si cu institutiile europene.

Domnul Dan Matei Agathon, mentionat expres in adresa UGIR-1903 si CONPIROM pentru ca este invitat la emisiuni, indeplineste functia de vicepresedinte si purtator de cuvant al ACPR, fiind mandatat de Consiliul Co-presedintilor ACPR sa exprime pozitii publice pe teme de interes economic general si specific.

In plus, Dan Matei Agathon este si vicepresedinte al Patronatului National Roman, organizatie reprezentativa la nivel national, dar si presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, detinand de asemenea pozitia de membru in Consiliul Economic si Social. Toate aceste structuri sunt constituite conform legilor in vigoare.

In privinta calificarilor domnului Dan Matei Agathon, mentionam ca domnia sa este doctor in turism, a indeplinit de doua ori functia de ministru al Turismului in Romania si nu este membru al niciunui partid politic, conform de altfel cu statutul ACPR care prevede neimplicarea politica a membrilor sai.

In schimb, una din organizatiile semnatare ale protestului, UGIR-1903, nu are deocamdata presedinte recunoscut de instanta, cele doua persoane care isi disputa conducerea fiind implicate in procese de contestare reciproca. Asadar, la aceasta ora, UGIR-1903 nu are un reprezentant legal recunoscut, iar viitorul presedinte va putea sa reprezinte organizatia doar dupa o decizie definitiva si irevocabila a instantei. Semnatura care apare pe protestul respectiv nominalizeaza de altfel un ”presedinte ales in curs de inregistrare”, situatie juridica nemaiintalnita, o premiera in istoria presedintilor de orice fel din Romania.

Pe de alta parte, semnatarul CONPIROM reprezinta o organizatie patronala care si-a pierdut reprezentativitatea pe data de 06.07.2013, asadar nu mai are argumente legale pentru sustinerea faptului ca emite opinii in numele unei reprezentativitati a mediului privat. in urma pierderii reprezentativitatii, CONPIROM si-a pierdut de altfel si locul ocupat in CES, de unde rezulta lipsa de acoperire juridica a acestei organizatii.

ACPR considera ca solicitarea UGIR-1903 si CONPIROM reprezinta un act de ingerinta in libertatea de exprimare a audio-vizualului si o incercare de subordonare a politicii editoriale. ACPR sustine libertatea de exprimare a presei si se impotriveste oricarei incercari de cenzura a acesteia, considerand ca institutiile media au dreptul de a invita pe oricine doresc si oricand considera necesar pentru a obtine pareri avizate, bine exprimate si interesante despre economia si temele publice din Romania, dar si despre orice alte subiecte considerate relevante de catre media.

ACPR denunta aceste practici prin care se incearca influentarea deciziei editoriale din audio-vizual si doreste ca mass-media sa aiba in continuare libertatea de a-si alcatui agenda dupa cum considera necesar pentru buna informare a publicului, cu respectarea normelor in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here