Cei 4.500 producatori de bere din Europa pot avea un rol important in combaterea somajului in randul tinerilor si in generarea cresterii economice daca sunt adoptate masuri guvernamentale menite sa stimuleze dezvoltarea acestui sector. Acestea sunt concluziile desprinse din analiza raportului realizat de catre Ernst&Young si in urma discutiilor care au avut loc miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul Galei anuale organizate de organizatia Berarii Europei.
In cadrul evenimentului, reprezentanti ai institutiilor europene, industriei berii si mass media au discutat pe marginea raportului realizat de Ernst&Young: Contributia sectorului berii la economia europeana. Printre concluziile raportului se mentioneaza si faptul ca sectorul european al berii este responsabil pentru crearea, direct si indirect, a 2 milioane de locuri de munca, ceea ce reprezinta 1% din numarul total de locuri de munca din Uniunea Europeana. Berea este considerata astfel o veriga esentiala in cadrul unui lung lant de interdependente: aproximativ 1.4 milioane locuri de munca din industria ospitalitatii sunt datorate direct productiei de bere, alte sectoare cum sunt retail, agricultura si logistica fiind si ele strans legate de sectorul berii.
“Berea este un factor de stimulare a economiei Europei si un generator important de locuri de munca ce depaseste sfera productiei efective, impactand si industriile conexe. Pentru fiecare 1 loc de munca dintr-o facilitate de productie a berii, este creat unul in agricultura, unul in industria ambalajelor si logistica, unul in marketing, unul in retail si 11 in industria ospitalitatii,” a precizat Demetrio Carceller, Presedinte al Berarilor Europei.
Datele cuprinse in raportul Ernst&Young indica totodata faptul ca sectorul European al berii incearca sa se adapteze la conditiile economice dificile actuale si demonstreaza un potential real de crestere si de generare de noi locuri de munca. Conform datelor analizate, corespunzatoare anilor 2011 si 2012, dupa o perioada de declin, productia si volumul consumului in sectorul european al berii indicau semne de revenire, cu un nivel al taxelor colectate la bugetele statelor membre UE de 53 miliarde Euro, ca urmare a productiei si vanzarii berii.
“In ciuda conditiilor economice dificile, numarul facilitatilor de productie a berii din Europa este in crestere. Acestea variaza de la jucatori internationali, la companii mici sau medii si mini-berarii,” a adaugat Brigid Simmonds OBE, Chief Executive al British Beer & Pub Association. “Cu totii avem numai de castigat ca urmare a acestei largi diversitati si posibilitati de a alege.”
Concomitent cu indiciile unui sector cu o functionare sanatoasa si in dezvoltare, au fost inregistrate insa cu 4% mai putine locuri de munca direct legate de sectorul berii in ultimii doi ani. Aceasta pierdere, de aproape 84.000 locuri de munca a fost generata de o crestere in diferite state membre ale UE a nivelului TVA-ului, cu 9%, si a accizelor, tot cu 9%. Aceasta crestere a taxelor a condus la o diminuare a consumului, iar cea mai afectata afost industria ospitalitatii.
“Astazi, Europa trebuie sa sprijine sectoare economice cu potential de crestere si de a generara locuri de munca. Iar acest fapt este adevarat pentru sectorul berii din Uniunea Europeana.,” a declarat Henri Malosse, Presedinte al European Economic and Social Committee, referitor la Opinia exprimata de Comitet in octombrie 2013.
“Comisia Europeana face tot posibilul sa promoveze competitivitatea in randul industriei europene alimentare si a bauturilor, care cuprinde si sectorul berii. in special, se promoveaza o abordare holistica a politicilor UE prin intermediul Forumului la Nivel inalt pentru o mai buna functionare a lantului de aprovizionare cu alimente si se cauta noi cai de acces pe piata mondiala,” a mentionat in cadrul panelului de discutii Salvatore D’Acunto Head of Unit, Food and Healthcare Industries, Biotechnology, at the European Commission’s DG Enterprise and Industry.
Pentru a stimula ocuparea fortei de munca, printre alte propuneri, Comisia Europeana are in vedere acordarea unui sprijin sporit activitatilor de internship care conduc la ocuparea unui loc de munca pe termen lung. Berarii Europei sustin initiative cum este, de pilda, Alianta Europeana pentru Initiere in Meserii pentru ca acestea ajuta la construirea unei piete a muncii flexibila, oferind locuri de munca pentru tinerii in cautarea primului loc de munca.
„Suntem constienti de importanta sectorului berii, care include atat productia berii, dar si sectoarele conexe si industria ospitalitatii, in crearea de oportunitati pentru tinerii care doresc sa invete o meserie, facand astfel tranzitia catre primul lor loc de munca”, a declarat in cadrul panelului Dana-Carmen Bachmann, head of the Vocational Training and Adult Education Unit at the European Commission. „Asteptam cu nerabdare sa colaboram mai strans cu acest sector, dar si cu altele, pentru a rezolva aceasta problema.”