Companiile siderurgice s-au plans din nou ministrului Economiei de pretul „impovarator” al energiei electrice si i-au cerut sa prelungeasca pana in 2018 procesul de dereglementare a pretului gazelor naturale, anunta Mediafax.
„O prima problema ridicata a fost pretul energiei electrice, considerat ca fiind impovarator pentru o industrie supusa permanent restructurarii si eforturilor de reducere a costurilor”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Reprezentantii industriei siderurgice s-au intalnit joi cu ministrul Economiei, Andrei Gerea. Ei i-au spus lui Gerea ca nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabila, certificate verzi si cogenerare sunt aspecte care afecteaza grav competitivitatea industriei metalurgice din Romania.
La intalnire au participat reprezentanti ai ArcelorMittal, Alro Slatina, Tenaris Silcotub Zalau, Uniunii Producatorilor de Otel din Romania si ai Societatii Romane de Metalurgie.
De asemenea, reprezentantii companiilor mentionat au solicitat si liberalizarii pretului gazelor pana in 2018.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat ca dereglementarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea incheia mai devreme fata de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, avand in vedere estimarile privind scaderea pretului si a volumului gazelor importate.
Dereglementarea inseamna renuntarea la preturile administrate.
Companiile din industria siderurgica au acuzat de mai multe ori anul trecut sustinerea prea mare acordata de stat energiei regenerabile, care duce la cresterea pretului final al electricitatii, iar Guvernul a decis sa reduca acest sprijin.