Evolutia pietei imobiliare din perioada 2004-2014 vazuta de agentia imobiliara Regatta

0
1571
Piata imobiliara din perioada 2004-2014 vazuta de Regatta Imobiliara

In acest articol, vom privi retrospectiv piata imobiliara din Romania alaturi de specialistii celei mai mari agentii imobiliare din Bucuresti, Regatta Imobiliare. Tot ciclul care a generat boom-ul imobiliar din perioada 2004-2008 si perioada ulterioara, in care a urmat criza imobiliara 2008-2014.

 

Agentia imobiliara Regatta despre cum a evoluat piata imobiliara in perioada 2004-2008

 

Pentru o analiza completa, specialistii Regatta Imobiliare au impartit evolutia pietei imobiliare in 2 mari cicluri : 2004-2008 si 2008-2014. In ambele faze, imobilele vechi au avut o evolutie similara, indiferent de segmentul din care acestea fac parte.

In perioada 2004-2008, cuvantul cheie a fost “crestere”. Preturile cresteau anual pana in 2006 in medie cu 5-10%. In perioada 2006-2008, aceste preturi au continuat sa creasca, insa intr-un ritm mult mai accelerat. Si cand spune asta, specialistul companiei imobiliare Regatta se refera la cresteri de preturi intre 30% si chiar 50% anual, astfel incat piata de imobile vechi ajunsese un “Eldorado” din care toata lumea vroia “ o bucatica”.

 

Daca ne raportam la inceputul crizei, respectiv anul 2008, vorbim in primul rand de un blocaj in piata imobiliara. Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut extraordinar de mult, ceea ce generat efectul de bumerang asupra preturilor. Incepand din 2009 acestea au inregistrat anual scaderi constante, intre 5-10%, in functie de particularitatile si locatia fiecarei proprietati. Acest trend a continuat pana la finalul anului 2013.

 

Insa primul semestru din 2014 a adus primele vesti cu adevarat bune din piata imobiliara. Bancile au realizat ca trebuie sa reia creditarea, in contextul in care dobanda de politica monetara, atat a Bancii Nationale a Romaniei, cat si a Bancii Centrale Europene a ajuns la minime istorice. Pana acum avem 3 luni de crestere consecutiva a preturilor, bazata pe 2 aspecte esentiale: dobanzile in scadere practicate de banci si faptul ca investitorilor imobiliari li s-a redeschis apetitul pentru achizitii imobiliare. Daca luam in calcul si cumparatorii pasivi, care au realizat ca preturile au inceput sa-si schimbe trendul descendent, asteptam cel mai bun an de la inceputul crizei imobiliare a precizat specialistul Regatta Imobiliare, Claudiu Ghebaru.

Interesant ar fi numarul de tranzactii, valoarea medie a imobilelor sau aprecierea in funtie de istoria cladirii/vadul commercial pe care il are.

 

Piata de apartamente desfasurate pe orizontala ( numar redus de etaje ) in zonele centrale din Bucuresti

 

Specialistul Regatta spune ca ansamblurile rezidentiale de apartamente in Bucuresti desfasurate pe orizontala pot fi remarcate in Soseaua Nordului, Herastrau, Satul Francez si in zone emergente precum Pipera si Baneasa-Sisesti. In timp ce primele doua zone au fost afectate modest de recesiune, incluzand proiecte premium, ultimele doua au inregistrat o cerere crescuta in special ca o consecinta a delimitarii centrelor mediului corporate in zonele Pipera, Fabrica de Glucoza, Barbu Vacarescu, Nicolae Caramfil. Totodata, deplasandu-ne spre zona centrala, regasim imobile eterogene din perspectiva pozitionarii si a potentialului comercial si a epocii de constructie, spatii al caror curs in piata se distinge sub aceste atribute. Centrul Vechi se distinge de zonele adiacente printr-un potential de exploatare exceptional, evolutia valorii de piata fiind diferita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here