Romania a inregistrat in acest an, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, o scadere de 20% a productiei de vin, la 4,1 milioane de hectolitri, dar ocupa locul al 12-lea in topul producatorilor la nivel mondial, potrivit Organizatiei Internationale a Vitei-de-vie si Vinului.
si alte tari din Europa de Est au fost afectate de vremea neprielnica. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decat Romania in ceea ce priveste productia de vin, de 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a inregistrat un declin al productiei de 16% in acest an fata de 2013, informeaza Mediafax.
Ungaria este singura tara din regiune a carei productie a consemnat un avans usor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri in 2014, potrivit comunicatului organizatiei.
Dintre tarile din Europa de Est, Romania este cel mai bine clasata in topul intocmit de organizatie, pe locul 12. Ungaria ocupa locul 16, iar Bulgaria locul 18.
Franta a redevenit cel mai mare producator de vin la nivel mondial, cu o crestere de 10% a productiei in acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, dupa ce a fost devansata de Italia in urma cu doi ani.
Italia si Spania ocupa locurile 2 si 3, in conditiile in care anul acesta productia de vin a celor doua tari a scazut cu 15%, la 44,4 milioane de hectolitri si, respectiv 19%, la 37 milioane de hectolitri, fata de anul trecut.
La nivel global, organizatia estimeaza ca productia de vin a scazut cu 6%, la 271 milioane de hectolitri.
Datele organizatiei arata, de asemenea, ca 80% din productia mondiala de vin provine din 10 tari, si anume Franta, Germania, Spania, Italia, Statele Unite, Chile, Argentina, Africa de Sud, China si Australia.
Clasamentul Organizatiei Internationale a Vitei-de-vie si Vinului ia in considerare doar productia de vin, excluzand productia de must si sucuri.