In primele noua luni din 2014 s-au realizat tranzactii in marile orase din tara, in afara Bucurestiului cu o suprafata totala de 25.475 mp, cu 79% mai mult decat in aceeasi perioada din 2013 (cand s-au inchiriat 14.153 mp), conform cifrelor ESOP.
Trimestrul trei din 2014 vine cu o schimbare pe piata tranzactiilor spatiilor de birouri, orasul Cluj-Napoca avansand in top, atat ca pozitie – pe locul doi dupa Bucuresti, cat mai ales ca pondere.
In Cluj-Napoca s-au inchiriat de la inceputul anului birouri cu o suprafata cumulata de 14.990 mp, in conditiile in care in Timisoara s-au inchiriat 5.650 mp, iar in Iasi 4.100 mp, potrivit datelor centralizate de ESOP Consulting.
Daca la sfarsitul primelor doua trimestre din 2014 Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din totalul pietei de birouri, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7%.
„Activitatea de tranzactionare a spatiilor de birouri din marile centre universitare se intensifica pe fondul interesului crescut venit in principal din partea firmelor de IT, share-services, call-centers etc care doresc sa-si extinda activitatile in Romania si sunt in cautare de angajati educati si talentati”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International
EVOLUTIA PIETEI BIROURILOR IN ULTIMELE TREI LUNI
Daca la sfarsitul primelor doua trimestre Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din piata tranzactiilor de birouri din toata ţara, un procent egal cu cel din Timisoara, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7% cota de piata, iar Iasi si Timisoara coboara la 2%. Capitala se mentine la o pondere aproape egala de 88%, variaţia intre sfarsitul T2 si sfarsitul T3 fiind doar de cateva zecimale.
La inceputul lui 2014 estimam ca stocul de spatii de birouri de calitate superioara (de clasa A si B), livrate recent se ridica la circa 300.000 mp, cumulat in cele trei mari centre universitare Cluj -Napoca, Iasi si Timisoara – acolo unde investitorii si-au concentrat fortele, conform datelor ESOP Consulting.
O mare parte din acestea au fost inchiriate in faza de proiect, rata de neocupare in Timisoara si Cluj-Napoca fiind sub 7%, la jumatate fata de cea din Capitala.
Jumatate din aceste spatii moderne de birouri livrate sau aflate inca in lucru se afla in Cluj-Napoca.
Livrarile de spatii de birouri din 2014 estimate de ESOP Consulting, pentru cele trei mari centre universitare -Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi se situeaza la o suprafata totala de circa 70.000 mp.
„Ritmul accelerat de crestere al pietei de birouri din Cluj-Napoca ne arata ca viziunea pe care o au antreprenorii si autoritatile locale de a transforma acest oras intr-un Silicon Valley al Romaniei incepe sa dea roade, din ce in ce mai multe firme aleg sa-si deschida birouri aici si estimam ca ritmul de dezvoltare sa va pastra si in urmatorii trei ani”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.