Merita sa apelezi la un agent imobiliar?

0
928

De ce sa lucram cu un agent imobiliar? Cum ajungem sa recunoastem un agent imobiliar serios? Care sunt serviciile de care ar trebui sa beneficiem din partea acestuia? Sunt intrebari pe care si le ridica orice potential client, nefamiliarizat cu piata imobiliara.

Instinctul de a nu lucra cu un agent imobiliar este unul natural. Și chiar sanatos. Este bine sa ai incredere in propriile forte si sa incerci sa te descurci singur. Asta o inveti de mic si o faci fie ca ai o mica zgarietura la mana, fie ca intri in conflict cu vreo persoana. in ambele situatii incerci mai intai sa te descurci singur si nu te duci direct la doctor, respectiv la avocat sau mediator. Astfel de practici sunt foarte dese in viata unui om, dar tocmai prin frecventa lor au conturat foarte clar limitele de competenta ale fiecaruia si oricare dintre noi stim ca ar fi in zadar sa incercam sa ne operam singuri de apendicita sau sa ne reprezentam singuri intr-un proces complex. in ambele situatii, efectele negative asupra vietii noastre ar fi dintre cele mai devastatoare si noi stim asta. De fapt aceasta este cheia: din experientele anterioare, stim care ne sunt limitele si facem ceea ce este mai bine pentru noi.

De ce nu facem acelasi lucru si atunci cand ne propunem sa achizitionam o casa? Fie ca nu avem experiente anterioare, fie am avut experiente nefaste cu anumiti agenti imobiliari, fie povestile derulate in jurul nostru ne-au descurajat sa apelam la un agent imobiliar. De aici si judecata devenita deja cliseu: “nu merita sa apelezi la agent imobiliar!”.

Haideti sa descoasem si mai mult acest cliseu. Nu se spune “nu e bine sa lucrezi cu un agent imobiliar”, ci formularea contine cuvantul cheie “merita”, ce face trimitere directa la evaluarea avantajelor unui agent imobiliar. Adevarat si corect din punct de vedere logic si comercial. Chiar daca iti place o masina foarte mult, cu siguranta “nu merita” orice pret. Ba mai mult, daca masina iti place si are un pret corect, e posibil ca ea sa “nu merite” pentru scopul tau.

In imobiliare lucrurile se pot simplifica mult mai mult daca intelegi cu adevarat ceea ce “mertita” pentru tine si sa stii mereu care iti sunt riscurile pe care le ai. Importanta deciziilor in imobiliare este aproape la fel de mare ca si in comparatia cu doctorul. Doar ca aici experienta este mult mai mica. O decizie gresita te poate costa o avere, cu impact direct asupra vietii tale. Nu e nici pe departe la fel ca atunci cand ti-ai cumpara un televizor, pe care il schimbi de peste 5 ori pe parcursul unei vieti, iar bugetul este unul minor. Si, culmea, cand iti iei un televizor te consulti cu o gramada de vanzatori din magazine si nu iti pui niciodata problema ca ar fi nejustificat adaosul comercial pe care si-l pun comerciantii. De ce? Pentru ca stii foarte clar ca pe tine te-ar costa mult mai mult sa negociezi cu producatorul si sa mergi sa-l ridici direct din fabrica. Deci pentru tine “merita” sa platesti un adaos comercial si sa te bucuri de noul tau televizor.

Ia gandeste-te cum ar arata o achizitie imobiliara daca ai contacta un agent care te-ar pune la curent cu piata imobiliara, te-ar asista pe intreg procesul de tranzactionare, te-ar ajuta sa decizi in cunostinta de cauza si ar fi langa tine la orice negociere de pret, ba mai mult prin experienta lui ti-ar salva mii de euro… asa, doar pentru ca are argumentele celui care a facut zeci/sute de astfel de tranzactii? Și ti-ar mai da si niste ponturi despre avantajele sau dezavantajele unui anumit demers pe care ai putea sa-l faci? Nu-i asa ca in aceasta situatie ar “merita” sa platesti un comision pentru toate acestea? Cat sa fie acest comision?… acesta este un detaliu, important, cu siguranta. Un agent bun nu o sa-ti ceara mai mult decat ti-a livrat. Nu de alta, dar el stie ca pentru tine colaborarea cu el trebuie sa “merite” si vrea ca tu sa-l recomanzi mai departe si sa faca tranzactii si cu prietenii tai. Iar daca te intrebi unde ai gasi un astfel de agent… tocmai ti-am indicat o pista mai devreme: intreaba-ti prietenii. Sau daca ajungi in fata unui agent necunoscut, cere-i referinte si discuta cu vechii lui clienti.

In Romania, conform INS, o persoana isi achizitioneaza in medie o locuinta pe parcursul unei vieti. “Merita” sa faci imobiliare dupa ureche? (Razvan Muntean – Imopedia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here