Cei cinci ani de criza economica au dus la scaderea preturilor locuintelor. Acest aspect, alaturat creditelor bancare sprijinite de stat prin programul Prima Casa, ii face pe tot mai multi tineri sa ia in considerare achizitionarea unei locuinte proprii, in defavoarea traiului intr-un apartament sau o garsoniera inchiriata, al carui cost s-a mentinut datorita cererii mari.
O comparatie concreta se poate dovedi extrem de utila.
Vom lua drept exemplu mai multe apartamente oferite spre vanzare sau inchiriere, situate in cartierul bucurestean Dristor, o zona bine cotata in ochii potentialilor cumparatori de locuinte datorita accesului la mijloacele de transport in comun, in special la metrou.
Preturile chiriilor pentru un apartament cu 2 camere, construit dupa 1977 si aflat la un etaj intermediar se situeaza intre 300 si 400 de euro pe luna, in functie de suprafata utila, finisaje si utilitati.
Acelasi gen de apartamente (2 camere, an constructie dupa 1977, etaj intermediar) se vinde la preturi cuprinse intre 50.000 si 60.000 de euro. Pentru aceste preturi, o rata lunara de achizitionare (calculat orientativ pentru creditul Prima Casa, acordat in lei, pe o durata de 30 de ani, cu dobanda indexabila pe toata perioada si rambursare in sume constante) ajunge la 850 -900 lei pe luna, adica aproximativ 200 de euro lunar.
Observam ca pentru zona luata in considerare, pretul chiriilor este mai mare decat rata lunara pe care ar trebui sa o platiti in cazul unui credit Prima Casa.
Ia in considerare si alte costuri care ar putea interveni in procesul de achizitionare sau mutare, precum avansul necesar la achizitie, cheltuieli cu mobilierul si electrocasnicele (daca apartamentul/garsoniera pe care ti-o doresti nu este echipata), eventuale renovari sau modernizari, dar si garantiile si comisioanele bancare asociate unui credit Prima Casa.