Cand va putea Romania sa spuna – in mod clar – ca a depasit criza economico-financiara internationala prelungita?
Cresterea economica a Romaniei este strans legata de existenta pietelor de desfacere pentru exporturile tarii noastre. in esenta, in actuala structura economica, daca Uniunea Europeana depaseste criza economico-financiara, atunci si Romania se va simti bine. Acest fapt ridica problema existentei unui singur motor principal de crestere economica pentru tara noastra: exporturile. insa, este necesar ca si consumul intern sa devina un alt motor de crestere, pentru a putea spune ca suntem pe cale sa depasim criza. in acelasi timp, trebuie sa dezvoltam agricultura, pentru a nu mai fi meteo-dependenti. Asadar, faptul ca suntem export-dependenti si meteo-dependenti ne pune in situatia de a nu avea controlul propriei sorti economice, respectiv, a putea spune ca avem bazele pentru iesirea din criza.
Care sunt domeniile economice in care Romania poate fi performanta, pentru a genera locuri de munca si plusvaloare?
Agricultura este – in mod natural – domeniul in care Romania poate fi performanta. in acelasi timp, data fiind slaba dotare cu factori de productie, este clar ca nu avem sanse cu industriile capital-intensive, decat in masura in care atragem capital strain. Pe de alta parte, raman in continuare performante si cu potential domeniul IT si industriile creative, mergand pana la turismul medical.
In ce masura tara noastra mai poate atrage investitori straini prin avantajul unei forte de munca super-specializate, dar ieftine?
Avantajul Romaniei ca avand o forta de munca specializata si ieftina s-a diluat foarte mult. Pe de alta parte, este de asteptat ca – in perioadele urmatoare – sa vedem o revigorare a invatamantului vocational (conform International Standard Classification of Education, “invatamantul vocational” este acel tip de educatie ce are ca scop dobandirea de aptitudini practice si know how pentru practicarea unei anumite meserii sau profesie – n.red. ). Din acest punct de vedere, interesul angajatorilor externi coincide cu al celor interni. Rezultatul ar fi consensul politic si sper sa fie alocate masiv fonduri europene, pentru acest domeniu.
Care sunt atu-urile Romaniei pentru atragerea investitorilor straini?
Printre atu-uri se numara apartenenta tarii noastre la Uniunea Europeana si procesul de convergenta, care vor face ca economia romaneasca sa se alinieze tot mai mult la standardele europene. Iar aceasta aliniere va fi inclusiv in privinta productivitatii. Acest lucru este valabil pentru toate domeniile de actrivitate, dar in special pentru agricultura. Pe de alta parte, asa cum am mentionat, investitiile in educatie, indeosebi in domeniul invatamantului vocational, ne va face in continuare interesanti, in ceea ce priveste calitatea fortei de munca.
Cum pot contribui fondurile europene la dezvoltarea economica a Romaniei, in perioada urmatoare?
Rolul fondurilor europene este esential pentru procesul de convergenta. Cred ca deja dam un semn ca am invatat din experienta anilor precedenti, printr-o serie de masuri organizatorice. Sper ca intre ele sa se mentina acea masura care ofera dreptul entitatilor private sa concureze cu administratia locala pentru proiecte publice. in acelasi timp, nu pot sa nu remarc scaderea alocarilor pentru IMM-uri, in noul buget european pentru Romania.
Cum apreciati performanta tinerei generatii?
Cred ca, in ultima perioada, in viata sociala asistam la o masiva schimbare de paradigma, in contextul schimbarii generatiilor. Se modifica modul de a gandi, in acord cu schimbarile internationale. Tanara generatie – generatia Y, cum este denumita (cei nascuti in perioada 1981 / 2000 – n.red.) – preia tot mai mult procesul decizional, agenda publica si a schimbat prioritatile, de la o societate centrata pe individ, la discutarea inegalitatilor si a surselor lor. Sper ca noile mecanisme sociale si noua generatie sa vada dezvoltarea societatii ca un act de asumare de responsabilitate la nivel individual, in cadrul unui process de construire a increderii intre indivizi. Acest lucru pare sa fie in ADN-ul tinerii generatii din Romania! (Daniel Negut)