Coface estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de baza, fata de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
„In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna. Motoarele de crestere economica au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o crestere buna si consistenta si 2014 este al doilea an consecutiv de crestere consistenta, si productia industriala, cu un avans de 7,4%, ceea ce arata soliditate si perspective optimiste”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, directorul de tara Coface Romania.
Formarea bruta de capital in scadere, pe fondul reducerii cu 15% a investitiilor publice, a influentat negativ cresterea economica, potrivit Coface.
Cresterea din 2015 va fi sustinuta de consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si public, un aport 0 la cresterea economica din partea agriculturii si aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe, arata Coface.
Coman estimeaza pentru 2015 o crestere a consumului insa cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populatia si companiile se orienteaza mai ales spre economii pentru a-si achita datoriile.
Acest element reiese din datele privind soldul creditelor catre populatie si companii, nivelul creditarii inregistrand o contractare si nivelul depozitelor.
„Astfel, in scenariul de baza avansul PIB-ului real pentru 2015 este estimat la 2,7%, existand posibilitatea de a varia intre 2,5 si 3%, in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung”, se arata intr-un comunicat al Coface.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Compania estimeaza pentru inceputul anului o inflatie anuala de sub 1%, urmand ca aceasta sa inregistreze un trend crescator catre tinta BNR, de 2,5%, in a doua jumatate a anului. Astffel, inflatia medie anualizata pentru 2015 nu va depasi 2%.
Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul „B”, printre cele mai reduse din Europa Centrala. Estonia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia au ratinguri superioare celui din Romania A3, nemodificate, in timp ce Cehia a obtinut un rating superior fata de 2014, A4 cu perspectiva de crestere.
Bulgaria, Croatia, Ungaria, Letonia si Turcia au acelasi rating cu Romania.