PE a votat pentru plafonarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu carduri

0
812

Parlamentul European a aprobat marti un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori, informeaza Mediafax.

Regulamentul, care are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru si 26 voturi impotriva, potrivit BBC News.

Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaza la procesarea tranzactiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.

in cazul cardurilor de credit, statele UE vor putea reduce plafonul comisioanelor interbancare 0,3%, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, regulamentul va duce la cresterea nivelului de transparenta in privinta comisioanelor interbancare si la extinderea mediului concurential in sectorul platilor cu carduri, prin reglementarea unor probleme privind autorizatiile de functionare si alti factori care au ingradit pana in prezent libertatea comerciantilor de a-si alege procesatorii de plati, potrivit Comisiei.

„Costurile suportate de comercianti si consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive si netransparente. Acest regulament va plafona nivelul comisioanelor interbancare, va creste transparenta acestora si va elimina un obstacol din calea tehnologiilor de plata inovatoare. intrucat cardurile reprezinta cel mai utilizat instrument pentru platile online, regulamentul va fi si un pas important pentru finalizarea Pietei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Limitarea comisioanelor interbancare a fost adoptata si de Guvernul Romaniei, un proiect de lege pe aceasta tema fiind trimis Parlamentului spre adoptare in aprilie anul trecut. Documentul adoptat de Guvern stipuleaza si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.

Proiectul de lege a starnit reactii aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri au cerut aplicarea imediata a reducerilor de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor.

In prezent, in Uniunea Europeana sunt in circulatie aproximativ 760 milioane de carduri bancare (1,5 carduri pe cap de locuitor), iar valoarea tranzactiilor cu acest tip de instrument depaseste 100 miliarde de euro pe an.

In Romania, la finele anului 2013 existau in circulatie 14,1 milioane carduri valide, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzactii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plati la comercianti, potrivit datelor BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here