BCR – valoarea medie a unui credit pentru cumpararea unei locuinte la nivel national este de circa 163.000 lei

0
954
macheta-casa

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru achizitionarea unei locuinte, in 2014, a fost de circa 163.000 lei. Valori similare s-au inregistrat in Timisoara, Iasi si Constanta in timp ce in Bucuresti valoarea medie a creditului acordat a fost de 191.000 lei.

La nivel national, 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 10% pentru garsoniere. Peste 13% din credite au fost folosite pentru achizitionarea unei vile/case.

In Bucuresti, 47% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. Peste 10% din credite au fost folosite pentru achizitionarea unei vile/case.

Preferintele cumparatorului pentru ultimul etaj
La nivel national, in 2014, 19.4% dintre cumparatori au preferat sa achizitioneze o locuinta situata la ultimul etaj.

“Daca pentru 2013 BCR a analizat impreuna cu partenerii sai din piata imobiliara cati si cine se muta la parter, pentru 2014 ne-am uitat catre preferintele romanilor pentru ultimul etaj. Daca la nivel national media a fost de 19.4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati. Printre factorii care au influentat decizia cumparatorilor de a achizitiona o locuinta situata la ultimul etaj s-au identificat: structura fondului locativ existent, oferte interesante pentru clienti in proiecte rezidentiale noi, dorinta de a avea intimitate si priveliste placuta, dar si pretul atractiv in multe din cazuri” a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

Profilul clientului
in ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achizitia unei locuinte, acestia sunt barbati (25 – 40 ani), casatoriti, cu studii superioare.

“De peste 9 ani colaboram cu partenerii din piata imobiliara astfel incat impreuna sa facilitam familiilor sa-si gaseasca casa de poveste pe care si-o doresc cu solutiile financiare BCR. in ultimii ani BCR s-a concentrat pe eliminarea riscurilor asociate creditelor, respectiv fluctuatia cursului valutar si fluctuatia dobanzii. in masura in care oferim clientilor dobanzi fixe atractive acestia vor prefera sa se protejeze impotriva riscului de dobanda pe perioade cat mai lungi de timp. BCR a introdus mai intai dobanda fixa pe 3 ani, apoi pe 5 ani si am facut un pas major si am introdus dobanda fixa pe 10 ani. Peste 80% dintre clientii nostri au ales in 2014 creditul ipotecar Casa Mea cu dobanda fixa pe 5 ani. Avand in vedere perioada mare de acordare a creditelor ipotecare de pana la 30 ani, ne dorim sa oferim clientilor nostri predictibilitate pe o perioada cat mai lunga de timp”, a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

BCR a extins la 10 ani perioada de dobanda fixa pentru creditele ipotecare Casa Mea, dobanda fiind de numai 5.95% pentru clientii care au sau vor avea cont de salariu/pensie la BCR, comisionul de analiza fiind ZERO. Pentru clientii care nu au cont de salariu la BCR dobanda creste cu doar 0.2%.

BCR este prima banca din Romania care a luat decizia ca, incepand din luna octombrie 2012, sa acorde credite numai in moneda in care clientii realizeaza venitul.

“Le multumim agentiilor si dezvoltatorilor imobiliari parteneri BCR care au participat la editia cu numarul 5 a BCR Real Estate Road Show. Fata de evenimentul organizat in 2011 (prima editie a evenimentului) unde vorbeam aproape exclusiv de creditare in Euro si programul Prima Casa, astazi vorbim de creditarea locuintelor in moneda nationala, precum si de familii care sunt la a doua achizitie de locuinte (peste 25% din clientii in 2014)”, a adaugat Teodor Mincu.

EXEMPLU DE CALCUL

Exemplu de calcul valabil in luna mai 2015 pentru clientii care incaseaza salariul la BCR, pentru un credit Casa Mea in valoare totala de 160.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 5,31%; dobanda fixa 10 ani 5.45% ulterior variabila: 4,65%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiza ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totala platibila: 311,593.27lei, cost total credit: 151,593.27 lei.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (14,4 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor si 509 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – aproape 2.000 de bancomate si POS – 13.500 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking si E-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajati deservesc 16.2 milioane de clienti in cadrul a 2.800 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarsitul primului trimestru din 2015, Erste Group detinea active totale in valoare de 202,6 miliarde EUR si inregistra un raport cost/venituri de 56,1 %. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here