Cresterea economica nu se simte in buzunarul oamenilor pentru ca drumul e lung, iar indicatorul care trebuie analizat de fapt este venitul ramas la dispozitia unei persoane dupa ce-si plateste impozitele si ratele la credite, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
„Lumea se intreaba de ce avem crestere economica daca nu se simte in buzunarele oamenilor? Putem sa le explicam ca de la crestere economica pana la buzunarul omului e ceva drum, e un drum lung si ca indicatorul care trebuie sa fie folosit este venitul disponibil, ce ramane omului in buzunar, dupa ce-si plateste impozitele. Pai, daca am inceput, in sfarsit, sa ne platim impozitele si nu mai luam salarii pe alte cai, avem mai putin venit disponibil, nu?”, a spus Isarescu la conferinta „Rolul pietelor financiare nebancare in sustinerea cresterii economice”, organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara la ASE.
Totodata, venitul disponibil se reduce odata cu rambursarea creditelor contractate de la banci, guvernatorul aratand ca intermedierea financiara a scazut de la 40% la 30% din PIB, o reducere de 10 puncte procentuale a volumului de credite.
Isarescu a facut totodata referire la proiectul legislativ „Scade rata”, care ar fi permis usurarea poverii debitorilor bancari in anumite cazuri si care a fost abandonat, blamand in schimb, din nou, proiectul initiat de circa 150 de parlamentari impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, care prevede stergerea datoriilor de catre banca in cazul restituirii imobilului adus drept garantie, in cazul incapacitatii de plata a creditului.
„Ar trebui explicat de ce un program de usurare a poverii rambursarii creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitarii, nu mai spune nimeni despre el. in schimb, apar tot felul de proiecte de usurare, care nu fac altceva decat sa descurajeze a la long creditarea, chiar s-o puna la pamant. Dar nu este loc mai bun sa se discute decat la ASE (despre acest subiect – n.r.). Daca s-ar discuta la Banca Nationala, mai mult decat s-a discutat, iar s-ar spune ca suntem avocatii bancilor, si chiar ca nu suntem”, a mai spus seful BNR.
in urma cu doua zile, guvernatorul a criticat acest demers in cadrul unei conferinte la banca centrala, spunand ca orice initiativa legislativa care prevede ca debitorii bancilor pot restitui imprumuturile cu imobilele depuse garantie pentru credite va descuraja total creditarea, intreband cine va mai acorda finantari imobiliare in aceste conditii.
„Referitor la ultimele initiative legislative, intreb si eu public: cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea se va face in cladiri?! Aceasta initiativa omoara din start creditarea viitoare. in consecinta, solutiile de tipul „credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati” dezechilibreaza balanta intre debitorii actuali si viitori, nu are rost sa-i impovaram pe viitorii debitori cu greseala din trecut si prezent. Este subminata viabilitatea activitatii bancare”, afirma Isarescu marti.
Revenind la venitul disponibil diminuat, guvernatorul a punctat ca oamenii nu pot trai mai bine, chiar daca salariul creste, pentru ca veniturile scad din moment ce efectueaza plati mari pentru rambursarea creditului.
„Deci trebuie ajutat, daca vrem sa creasca consumul sustenabil, trebuie gasite formule de a mentine venitul disponibil prin restructurari viabile in domeniul creditului”, a mentionat seful BNR.