Iohannis: Prudenta si responsabilitatea sunt motivele pentru care am cerut reexaminarea Codului fiscal

0
915

Romania nu-si mai permite politici care sa genereze prosperitate doar pe termen scurt, iar dezvoltarea economica se obtine prin politici bine gandite, care depasesc interesele politice, se arata in mesajul presedintelui Iohannis, transmis Conferintei stiintifice a Economistilor din Mediul Academic.

In mesajul transmis miercuri Conferintei stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate, presedintele Klaus Iohannis reia argumentele pentru care a cerut Parlamentului reexaminarea Codului fiscal, precizand ca etapa tranzitiei s-a incheiat, Romania are nevoie de consolidarea economiei de piata si de o abordare responsabila si prudenta, anunta Mediafax.

„Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am facut acest lucru cu motivatia prudentei si responsabilitatii in plan fiscal-bugetar. Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta. Pentru consolidarea performantelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile. Dezvoltarea reala, calitativa, se obtine prin politici economice bine gandite, care depasesc interesele politice si rezolva problemele profunde ale economiei noastre”, a explicat presedintele in mesajul sau, adresat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu.

Iohannis a amintit perioada de dupa 1989, numind-o „istorie nefasta pentru economia, cultura si societatea noastra”, subliniind ca socialismul a demonstrat „cat de dramatic putem ramane in urma atunci cand ne conducem dupa idei eronate, dupa idei economice si sociale aflate in contradictie cu insasi natura umana” si ca tranzitia economica pentru Romania s-a incheiat.

„Dupa 25 de ani de reforme, am putea spune ca tranzitia economica a fost, in cele din urma, incheiata. Am lasat in urma un sistem plin de defecte, care ne-a oferit insa o lectie esentiala: viziunea economica este decisiva pentru bunul mers al societatii”, a mai aratat seful statului.

Presedintele Iohannis a mai spus ca “datoria de constiinta a economistului este de a privi lucrurile in profunzime si perspectiva, de a apara ideile bune si de a lupta impotriva celor incorecte, care pot fi seducatoare pe termen scurt, in special ca emanatie a dezideratelor politice, dar care pe termen lung genereaza nemultumire, saracie si conflict”.

“Romania are nevoie de o abordare echilibrata si responsabila, una care sa corecteze erorile trecutului, in favoarea unor beneficii sustenabile. Nu ne mai putem permite politici care sa genereze prosperitate doar pe termen scurt, fara sa consolidam bazele reale ale progresului economic: proprietatea privata si piata concurentiala, acumularea de capital si stimularea investitiilor, inovarea si antreprenoriatul, libertatea economica si competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperitatii generale, a crearii de locuri de munca productive si bine platite”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, presedintele a invocat importanta educatiei, considerand ca schimbarea profunda inseamna educatie, care este „ingredientul cu adevarat indispensabil pentru dezvoltarea oricarei societati”.

Parlamentul urmeaza sa se reuneasca in sesiune extraordinara, in perioada 24-26 august, pentru a discuta solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here