Cristian Parvan, secretar general AOAR: “Productie mai mare, cu energie mai putina, nu inseamna o productivitate mai mare!”

0
951

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in primul semestru din acest an, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 2,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 3,1%, comparativ cu semestrul intai din 2014.

Pe de alta parte, tot datele INS arata ca a scazut cu aproape 8% consumul de energie in economie.

L-am intrebat pe secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, daca faptul ca am produs mai mult, consumand energie mai putina, poate insemna o crestere a productivitatii muncii in Romania.

CRISTIAN PARVAN: „Nu, productie mai mare, cu energie mai putina, nu inseamna o productivitate mai mare! Compararea celor doua seturi de date statistice nu are nici o legatura cu productivitatea. Productivitatea mai mare s-ar vedea, de pilda, daca ar spori valoarea productiei industriale si in acelasi timp s-ar reduce, eventual, numarul de angajati. Iar un exemplu cunoscut, pentru ca este public, e cel care incepe sa aiba loc la Dacia, unde – datorita automatizarii si robotizarii unor sectii de fabricatie – se prevede reducerea numarului de personal.

insa, in cazul pe care-l analizam acum, fenomenul este legat de structura industriei, respectiv, are legatura cu tipurile de produse care se fabrica. Una este sa faci produse siderurgice, aluminiu, ciment, ingrasaminte, toate fiind energo-intensive si alta este sa produci programe de calculator. De exemplu, daca am face de 10 ori mai multe programe, ar rezulta produse de o valoare mare, cu un consum energetic mic, deoarece consumul mic de energie al calculatoarelor nu este nici pe departe proportional cu valoarea mare a produselor realizate”.

Asadar, datele INS nu inseamna un paradox, dar nici crestere de productivitate. Pur si simplu, in primul semestru din acest an s-au realizat mai multe produse industriale din categoria celor care nu au nevoie de un consum mare de energie pentru a fi fabricate. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here