Romania vrea sa inceapa discutii cu FMI si Uniunea Europeana pentru un nou acord, imbunatatit si flexibil, cel mai devreme in acest an, cu sprijinul celor mai mari partide politice, pentru a se proteja de socurile externe, a declarat pentru Bloomberg ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
Guvernul ar putea incheia un nou acord cu FMI si UE in 2016, a aratat Teodorovici.
Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat intr-un interviu separat ca social-democratii au transmis Guvernului sa negocieze acordul.
Opozitia sprijina la randul ei ideea ca Romania sa incheie un nou acord cu FMI si UE, potrivit co-liderului PNL Alina Gheorghiu.
„Romania poate rezista pe cont propriu si nu avem nevoie de finantarea de la FMI, dar ar fi bine sa avem un acord flexibil, ca protectie fata de posibilele turbulente pe piete. Costurile de finantare ale statului sunt foarte scazute in prezent, dar nu se stie niciodata”, a spus Teodorovici.
Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, a incheiat trei acorduri succesive cu FMI si UE din 2009, care au servit ca ancore pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, vanzarea companiilor de stat si economie.
Premierul Victor Ponta a intrat in conflict cu creditorii internationali, in ultimul an, in legatura cu planurile de reducere a taxelor si majorare a salariilor in sectorul de stat.
Parlamentul a aprobat joi Codul Fiscal, in varianta modificata.
Cele mai recente comentarii au aparut pe fondul turbulentelor de pe piata financiara chineza si alte piete in dezvoltare, care risca sa se extinda.
Creditorii internationali nu au finalizat evaluarea actualului program preventiv de 4 miliarde de euro, din cauza frictiunilor provocate de planurile Guvernului in domeniul fiscal.
Parlamentarii au cedat apelurilor pentru prudenta si au limitat unele reduceri de taxe propuse pentru ianuarie 2016, angajandu-se ca anul viitor deficitul bugetar va fi mentinut la circa 2% din PIB.
Bugetul a inregistrat un excedent de aproximativ 1% in luna august, a spus Teodorovici.
„Acordul nu este suspendat si va expira in aceasta luna. Acest fapt nu ne impiedica sa discutam un nou acord cu creditorii’, a precizat ministrul.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut de Parlament, urmand sa fie transmis presedintelui spre promulgare, Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, aproband joi legea cu 279 voturi „pentru”, 8 „impotriva” si 5 abtineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole – in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusa in Codul fiscal prevederea potrivit careia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la suta a impozitului pe cladirile si terenurile neingrijite, aceasta aplicandu-se de la 1 ianuarie 2016.