Romania va cere oficial un nou acord de imprumut de la FMI

0
849
romania-fond-fmi

Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul de Finante Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

Economia Romaniei a fost sustinuta din 2009 de o serie de acorduri de finantare cu FMI si Comisia Europeana, iar ultimul dintre acestea s-a incheiat in aceasta luna, informeaza Mediafax.

„in mod sigur vom solicita oficial FMI, in acest an, sa incepem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fara participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite”, a spus Teodorovici.

El a mai aratat ca deficitul bugetar pentru 2016 este estimat in prezent la 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in considerare majorarile de salarii din sectorul public planificate.

Daca se tine cont si de majorarile salariale, deficitul bugetar va fi inca sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), de tip preventiv, a expirat sambata, 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat la jumatatea lunii septembrie ca Romania va trebui sa solicite Fondului Monetar International un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi incheiat, insa va fi diferit de celelalte.

„Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile. Vor fi diferite fata de cele din trecut. (…) Este doar o discutie tehnica pe buget”, a afirmat Tolosa, intrebat daca FMI va mai accepta un nou acord cu Romania.

Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

La primul acord de finantare (2009 – 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here