Romanii se asteapta la o crestere a veniturilor, in contextul evolutiei bune a economiei, insa nivelul redus al acestora, suficient in multe cazuri doar pentru a acoperi necesitatile zilnice, tine la un nivel scazut dorinta de a cheltui, potrivit studiului GfK Climatul de Consum.
„Anul trecut, economia romaneasca a inregistrat progrese. in al doilea trimestru al anului 2015, produsul intern brut a inregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare fata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. Desi previziunile economice in trimestrul al treilea au scazut cu 2,8 puncte pana la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-a inregistrat o crestere semnificativa de aproape 15 puncte”, potrivit GfK.
Cresterea economica are un efect pozitiv asupra asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste veniturile. in luna septembrie, indicatorul corespunzator a crescut cu doar 2,8 puncte pana la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie, insa comparat cu aceeasi luna a anului trecut cresterea este relativ mare, si anume de 16 puncte, informeaza Mediafax.
In pofida asteptarilor pozitive, veniturile sunt de regula suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, astfel ca dorinta de a cheltui in Romania ramane la un nivel scazut. Cu -6,4 puncte, aceasta continua sa se situeze in intervalul negativ, desi o crestere de 5,1 puncte a fost inregistrata in raport cu luna iunie.
La nivelul Uniunii Europene, climatul de consum a scazut cu jumatate de punct, ajungand la 10,3 in luna septembrie. Starea de spirit a consumatorilor europeni a fost influentata in trimestrul al treilea de crizele cu care s-a confruntat UE, respectiv evenimentele din Grecia, crizele si razboaiele din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu si problema refugiatilor.
Concluziile GfK Climatul de consum Europa sunt preluate dintr-un sondaj cu privire la consum realizat in numele Comisiei Europene in toate tarile Uniunii Europene. Aproximativ 40.000 de persoane participa lunar la sondaj in cele 28 de tari. Acestea sunt reprezentative pentru populatia adulta a Uniunii Europene.