Klaus Iohannis a transmis miercuri investitorilor ca este constient ca majoritatea privesc cu atentie relatia cu FMI si ca ultima evaluare a Fondului a ridicat semne de intrebare privind vointa Guvernului de a face reformele structurale, adaugand ca Romania trebuie sa mentina colaborarea cu FMI.
„Sunt constient de faptul ca marea majoritate a investitorilor privesc relatia dintre Romania si Fondul Monetar International drept un indicator de stabilitate. Dupa cum stiti, programul a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila din partea FMI, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. Romania trebuie sa mentina un cadru de colaborare cu FMI si sa actioneze responsabil fara ca stabilitatea macroeconomica sa fie afectata”, se arata in mesajul presedintelui, care a fost prezentat de seful Cancelariei, Dan Mihalache, la evenimentului „2015 Analyst and Investor Days”, organizat de Fondul Proprietatea.
Potrivit sursei citate, presedintele mai spune ca dezvoltarea pietei de capital este un obiectiv strategic pentru economia nationala, ca directie a unui model liberal de dezvoltare si sursa de capital pentru investitii.
„O piata de capital mai dinamica va genera resurse investitionale pentru sustinerea intreprinzatorilor si va produce un acces eficient si facil al investitorilor straini la piata locala. in acelasi timp, dezvoltarea pietei de capital este un obiectiv unanim acceptat de toate institutiile implicate la nivel executiv, dar exista o distanta semnificativa intre declaratii si actiuni concrete. O strategie clara in privinta pietei locale de capital, cu implicarea tuturor decidentilor si actorilor afectati, trebuie gandita in cel mai scurt timp”, se mai arata in mesajul sefului statului.
Iohannis mai spune ca fara implicarea Guvernului nu se va putea atinge o crestere a pietei locale si nu se va putea reduce decalajul existent fata de alte piete europene, iar, in acest sens, continuarea programului de privatizari prin Bursa este esential.
„in ce priveste sectorul companiilor de stat, aceasta zona necesita o reforma profunda. Conceptul de guvernanta corporativa in companiile de stat este unul care trebuie incorporat in totalitate in modul in care Guvernul administreaza participatiile detinute de statul roman. Din pacate, implementarea guvernantei corporative nu a fost realizata in mod unitar si ultimii ani au adus chiar o stagnare in acest proces”, mai sustine seful statului.