Guvernul a revizuit marti prevederea aprobata vineri pentru cresterea salariilor personalului din Ministerul Finantelor, ANAF si alte structuri, dupa ce cateva mii de angajati din Finante din tara si Bucuresti au oprit lucrul si au declansat un protest spontan, astfel ca masura a fost anulata, anunta Mediafax.
„Prin Ordonanta de Urgenta aprobata astazi (marti – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorari medii a salariilor de baza cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Executivul a aprobat marti ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Cateva mii de angajati de la directiile de Finante din tara si din administratia locala au oprit lucrul, marti dimineata, cerand majorarea salariilor si reclamand ca salariile celor din Ministerul de Finante si ANAF au crescut printr-o Ordonanta a Guvernului adoptata „pe ascuns”.
Ministerul Finantelor a anuntat vineri ca functionarii publici si personalul contractual din Ministerul Finantelor, ANAF, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiaza de 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta, incepand cu 1 noiembrie.
Ministerul a precizat ca, astfel, salariile de baza vor fi majorate, in medie, cu 22%, iar de aceasta crestere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.
Majorarea salariilor s-a facut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2015.
Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara pentru MEDIAFAX ca peste 60.000 de angajati, in principal ai MFP si ANAF, vor beneficia de o crestere salariala de peste 60%, dupa ce Guvernul a inclus in rectificarea bugerata o derogare care nu facea parte din proiect si nu a fost discutata cu partenerii sociali.
Alianta Sindicatelor Sed Lex a anuntat marti ca angajatii din institutiile fiscale, din primarii si din alte unitati din administratia locala au declansat un protest spontan pe termen nelimitat, cerand cresteri salariele similare celor acordate in invatamant si sanatate.
Potrivit reprezentantilor Sed Lex, actiunile de protest au fost declansate spontan si durata acestora nu poate fi precizata, angajatii din administratie publica reclamand faptul ca lor nu le-au fost acordate cresteri salariale, in conditiile in care in acest domeniu media salarizarii este de aproximativ 1.350 de lei net.
„Din cauza modului defectuos in care este gestionata politica salariala din Romania, creand discriminari intre categorii sociale s chiar intre angajatii din cadrul administratiei publice (vezi cresterile salariale acordate in invatamant si sanatate, precum si angajatilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finantelor Publice si ANAF), salariatii din domeniul Fiscului, din primarii si din alte institutii din administratia publica centrala si locala au declanaat au declansat actiuni spontane la nivel national, solicitand in mod expres acordarea de cresteri salariale”, au transmis liderii Sed Lex, intr-un comunicat.
La Cluj, peste 300 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj au intrerupt lucrul marti dimineata si s-au adunat in curtea institutiei.
Aproximativ 3.000 de angajati ai Regionale Finantelor Publice Ploiesti, care include judetele Prahova, Arges, Dambovita, Ialomita, Teleorman, Calarasi si Giurgiu, au intrerupt si ei lucrul si au iesit in strada, nemultumiti ca doar colegii lor din aparatul central beneficiaza de majorari salariale.
si la Suceava, activitatea Administratiei Finantelor Publice este blocata, dupa ce angajatii au intrerupt lucrul. La Bucuresti, s-au adunat protestatari in fata Ministerului Finantelor.
„Oamenii sunt extrem de revoltati pentru faptul ca guvernantii gasesc intotdeauna solutii pentru ei, dar niciodata pentru cei care muncesc efectiv”, apreciaza liderul Sindicatului Finante Prahova Sed Lex, Aurel Fanica.