BM a imbunatatit prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru 2017

0
834

Banca Mondiala (BM) a imbunatatit prognoza de crestere a economiei Romaniei pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul urmator la 4,1%, si s-a aliniat astfel estimarilor anuntate de alte institutii internationale, precum Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI).

BM a majorat si estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects.

Prognozele anterioare ale Bancii Mondiale, prezentate in iunie anul trecut, indicau un avans economic de 3% pentru anul 2015, de 3,2% pentru 2016 si de 3,5% pentru 2017, informeaza Mediafax.

Institutia a anuntat, miercuri, si o estimare pentru 2018, an in care anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 4%.

Prognozele recente ale Comisiei Europene si Fondului Monetar International au inaintat procentaje similare, de asemenea imbunatatite fata de estimarile precedente.

Astfel, CE a estimat, in luna noiembrie, cresterea economica a Romaniei la 3,5% pentru anul 2015 si la 4,1% pentru 2016, in timp ce in 2017 ritmul ar trebui sa se situeze la 3,6%.

Fondul Monetar International are estimari apropiate, de 3,4% pentru anul 2015 si 3,9% pentru 2016, potrivit editiei de toamna a raportului World Economic Outlook.

Guvernul estimeaza pentrul anul in curs o crestere economica de circa 4%.

La nivel global, cresterea va fi afectata de problemele economiilor emergente, dar avansul PIB ar trebui totusi sa se accelereze usor, de la 2,4% anul trecut la 2,9% in acest an, evolutia fiind sustinuta de accelerarea economiilor dezvoltate, potrivit raportului Bancii Mondiale.

Desi este putin probabila, o incetinire a economiilor emergente mai puternica decat anticipeza analistii ar avea consecinte la nivel global. Printre riscuri se numara eventuale problemele cauzate de inasprirea politicii monetare a Rezervei Federale a SUA si cresterea tensiunilor geopolitice.

Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, care include si Romania, insa nu si zona euro, institutia financiara estimeaza un ritm de crestere de 2,1% pentru anul trecut, de 3% pentru 2016 si de 3,5% pentru 2017 si 2018.

„Activitatea economica si balantele comerciale din aceasta regiune vor beneficia de recuperarea din zona euro, unde PIB este estimat sa creasca in medie cu 1,7% in 2016-2017, sustinut de politicile monetare ale Bancii Centrale Europene. in plus, unele tari primesc sprijin pentru investitii din partea fondurilor structurale si de investitii europene”, se arata in raportul BM.

Regiunea Europa si Asia Centrala se confrunta cu riscuri numeroase, avertizeaza Banca Mondiala, printre acestea fiind posibilitatea intensificarii tensiunilor geopolitice, mentinerea preturilor materiilor prime la un nivel scazut, precum si declinul remiterilor din tarile dezvoltate.

Un soc legat de inasprirea politicii monetare in SUA ar putea duce la conditii mai putin avantajoase de finantare pentru tarile din regiune.

Unul dintre factorii regionali care ar putea afecta Romania este incetinirea cresterii economice in Turcia, potrivit Bancii Mondiale.

„Estimarile noastre sugereaza ca socurile privind cresterea economica a Turciei au impact redus si in cea mai mare parte asupra tarilor din regiune. O reducere cu un punct procentual a cresterii economice a Turciei taie avansul economic al altor tari din Europa si Asia Centrala in medie cu 0,1 puncte procentuale pentru o perioada de doi ani. Impactul estimat este mai mare in Bulgaria si Romania, unde o crestere a PIB al Turciei mai mica cu un punct procentual reduce ratele de crestere cu 0,5%, respectiv 0,2%, pe o perioada de doi ani”, se arata in raportul institutiei internationale.

Banca Mondiala a inrautatit estimarea privind cresterea in Turcia pentru anul in curs de la 3,9% la 3,5%, respectiv de le 3,7% la 3,5% pentru anul urmator. Pentru 2015, banca a imbunatatit estimarea de la 3% la 4,2%.

Impactul este mai puternic in cazul in care incetineste cresterea economica in tarile cu economii dezvoltate, situatie care reflecta integrarea mai puternica a Europei de Est cu zona euro.

PIB-ul zonei euro ar urma sa urce cu 1,7% si anul acesta si anul urmator, dupa 1,5% anul trecut.

In regiunea Romaniei, Bulgaria ar urma sa inregistreze un avans al PIB de 2,2% anul acesta si de 2,7% anul urmator, Ungaria va avea rate de crestere de 2,5%, respectiv 2,7%, iar Polonia de 3,7% in acest an si 3,9% anul urmator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here