Sistemul national de gaze nu inregistreaza un deficit in acest moment, desi temperaturile sunt foarte scazute, prin urmare nu se impune declansarea situatiei de urgenta in aprovizionarea cu gaze, a declarat directorul general al Transgaz, Petru Vaduva, citat de Agerpres.
„Nu s-a instituit situatia de urgenta si, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sa se instituie in acest moment, intrucat nu exista un deficit de gaze in sistem”, a declarat Vaduva.
Conform Legii 346/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz este cel care constata ca trebuie sa fie declarata situatia de urgenta in alimentarea cu gaze.
Conform aceleiasi legi, situatiile de urgenta constatate de operatorul Sistemului National de Transport Transgaz se notifica unei comisii de coordonare, care verifica, iar daca situatia de urgenta este considerata justificata „comisia de coordonare confirma, in termen de 24 de ore, aparitia situatiei de urgenta’.
De asemenea, aceasta comisie declara si incetarea situatiei de urgenta. Pe perioada situatiilor de urgenta, masurile dispuse in conformitate cu prevederile Planului de actiune pentru situatii de urgenta sunt obligatorii si prevaleaza in fata intelegerilor contractuale si reglementarilor specifice sectorului gazelor naturale. Planul de actiune se aproba prin Hotarare de Guvern.
in situatii de urgenta, populatia are prioritate absoluta in alimentarea cu gaze, urmand apoi institutiile sociale, precum scoli, gradinite, camine etc.
Joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat ca, din cauza gerului, consumul de gaze a crescut pana la circa 60 de milioane de metri cubi pe zi. De regula, intr-o zi normala de iarna, se consuma circa 50 de milioane de metri cubi.