McGregor & Partners: Masuri de protectie anticoruptie ce trebuie implementate de companiile din Romania

0
751

2016 a inceput asa cum s-a sfarsit 2015, cu mai multe rapoarte privind investigatiile de coruptie din Romania si arestari de persoane importante. Mita si coruptia sunt, bineinteles, mereu comise de altii si parerea generala este ca daca un om nu este implicat in darea sau luarea de mita, atunci nu poate fi afectat de acest fenomen.

In realitate lucrurile nu stau asa – societatile implicate in orice fel de afaceri internationale trebuie sa implementeze anumite masuri de protectie impotriva coruptiei si sa demonstreze ca au respectat cerintele specifice din acest domeniu. Cum va puteti asigura insa ca afacerea dumneavoastra este protejata de consecintele faptelor de coruptie ale altor persoane?

Neil McGregor, Managing Partner al McGregor & Partners, ofera, in acest sens, o serie de sfaturi utile companiilor din Romania:

1. Nu ignorati problema. Cititi si revizuiti, daca este cazul, politicile si ghidul organizatiei dumneavoastra privind lupta anticoruptie si etica in afaceri. Daca organizatia nu are un set formal de politici si linii directoare in acest sens, atunci trebuie rezolvata aceasta problema cat mai curand. Redactati si publicati o politica formala accesibila si un set de linii directoare, apoi comunicati aceste lucruri angajatilor si partenerilor de afaceri.

2. Verificati daca exista angajati noi (in special directori sau administratori), parteneri noi de afaceri, precum si eventuale schimbari in managementul sau actionariatul partenerilor, in ultimul an. Asigurati-va (cu dovezi) ca toti acestia sunt constienti si inteleg cu politica si liniile directoare ale companiei privind lupta anticoruptie si etica in afaceri.

3. In cazul in care contractele folosite de companie includ clauze anticoruptie analizati daca exista orice semne sau suspiciuni ca ar fi existat vreo incalcare a acestor clauze. Daca nu exista semne ale unor probleme inregistrati acest lucru in mod formal.

4. Verificati cu regularitate inregistrarile privind ospitalitatea si cadourile, primite si oferite. Este actualizat si complet? Exista vreun aspect despre care v-ar fi greu sa oferiti explicatii? in acest caz aflati mai multe despre respectivul dar sau gest de ospitalitate si inregistrati actiunile intreprinse.

5. Asigurati-va ca aveti un raport formal de evaluare a riscului privitor la mita si coruptie in tarile si pe pietele in care activati. Verificati periodic daca este corect sau trebuie actualizat (de exemplu daca ati inceput o afacere pe o piata noua sau daca aveti noi activitati de afaceri), daca au fost semnalateprobleme de catre angajati si cum puteti dovedi ca vreti sa fiti instiintat daca apar astfel de probleme.

6. Daca sunteti responsabil cu problemele de conformitate este foarte posibil sa aveti un program e-learning, ce include chestionare online in legatura cu probleme de coruptie si etica in afaceri. Nu va complaceti in ideea ca sunteti in siguranta, chiar daca practica standard din domeniu este reprezentata de aceste chestionare.

Primul caz deferit instantei din Marea Britanie (publicat in decembrie 2015),a demonstrat ca Biroul pentru fraude grave din Marea Britanie nu a considerat suficiente chestionarele „standard in domeniu”, mai ales ca angajatii nu le-au luat in serios, nu au urmat nici un curs recapitulativ si nici nu isi amintesc ca managerii lor sa fi mentionat ceva despre coruptie. Fiti constienti ca daca desfasurati afaceri in Marea Britanie direct, sau indirect, printr-unul dintre asociatii companiei, autoritatile din Marea Britanie va pot acuza pentru esecul prevenirii actelor de luare sau dare de mita in alta tara, precum Romania.

Fiti in mod special atenti daca biroul principal al companiei foloseste acelasi format sau continut al chestionarelor pentru toate tarile in care functionati: Romania nu este Suedia. Verificati(cu dovezi) daca trainingul online este eficient, daca angajatii care promoveaza chestionarul online, inteleg cu adevarat mesajul si daca il iau in serios.

7. Nu va imaginati ca romanii reprezinta singurul, sau cel mai mare risc. Niciun popor nu este imun la coruptie, iar strainii pot reprezenta, de asemenea, un risc important, mai ales cei care considera ca au ajuns in Estul Salbatic unde “totul este permis”, sau care se asteapta sa isi incaseze bonusurile si sa treaca mai departe la un alt post pentru expatriati, cu mult inainte ca urmarile faptelor lor in Romania sa inceapa sa aduca prejudicii.

Nu considerati ca, pentru ca va supuneti Legii Statelor Unite ale Americii privind practicile de coruptie in strainatate, de exemplu, nu trebuie sa tineti cont de Legea privind mita din Marea Britanie. Legislatia britanica anticoruptie este mult mai dura si mai raspandita ca aplicabilitate decat legislatia americana.

8. Luati in considerare angajarea de consultati profesionali calificati externi, pentru a revizui eficacitatea procedurilor antimita si coruptie, de exemplu verificand gradul de intelegere al angajatilor dumneavoastra. Nu uitati ca avocatii au datoria confidentialitatii fata de clientii lor si orice comunicare dintre avocat si client beneficiaza de privilegiul profesional legal.

“In plus fata de activitatea crescuta a autoritatilor romane pentru investigarea si condamnarea cazurilor de coruptie, autoritatile din Marea Britanie devin din ce in ce mai serioase in legatura cu investigarea si condamnarea coruptiei in strainatate. Sa nu credeti ca toate acestea se refera doar la otara aflata in curs de dezvoltare si, fiind membra UE, Romania nu poate intra in vizorul procurorilor din Marea Britanie. Afaceri din Ungaria, Polonia si Lituania au fost deja anuntate ca se afla sub investigatia acestor procurori!” avertizeaza Neil McGregor.

McGregor & Partners, impreuna cu Camera de Comert Romano – Britanica si alte asociatii de afaceri desfasoara o campanie continua de informare a societatilor din Romania in legatura cu felul in care pot fi afectate de noua legislatie a Marii Britanii privind coruptia in strainatate. Primul dintre evenimentele anului 2016 a fost cel al Camerei Romane de Comert si Industrie (“Afaceri fara coruptie”) si va fi urmat de multe alte evenimente la nivelul intregii tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here