Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, mentinerea dobanzii cheie la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale, anunta Agerpres.
De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
in plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 9 februarie.
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a mentine dobanda cheie la 1,75%
‘Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj considera ca Banca Nationala a Romaniei ar putea pastra rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei la 8% si pe cele pentru pasivele in valuta la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi reduse in lunile urmatoare pana la 6% la finalul lui 2016 si 4% la finalul lui 2017. Totodata, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea continua in viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% in decembrie 2016 si 8% in decembrie 2017’, se preciza comunicatul AAFBR.
Dobanda de politica monetara este estimata de catre participantii la sondaj la un nivel constant de 1,75%, pe tot parcursul anului 2016.
Cei mai multi considera, insa, ca Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda la 2,25% pe parcursul anului 2017. Fata de sondajul anterior, derulat in urma cu o luna, se remarca temperarea asteptarilor privind majorarea dobanzii in 2017 (mediana estimarilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, in scadere de la 2,50%).
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in data de 7 ianuarie 2016, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, in respectiva sedinta de politica monetara, s-a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit cu doua puncte procentuale, respectiv la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2016.
Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.