Piata de leasing financiar incheie anul 2015 in crestere cu 21% fata de anul 2014 ajungand la finantari noi in valoare de 1 600 milioane Euro

0
1044
procent-impozitare

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat la 31.12.2015 un volum total al finantarilor noi in valoare de 1 600 milioane Euro, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea:

76,7% (1 227 milioane Euro) autoturisme si vehicule comerciale; in evolutie constanta fata de anul precedent la aceeasi perioada analizata;
20,6% (329 milioane Euro) echipamente;
2,7% (44 milioane Euro) imobiliare.

La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, finantarea autoturismelor mentine o pondere relativ constanta si majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmata finantarea de vehiculele comerciale grele (38%) si finantarea vehiculelor comerciale usoare (12%), precum si a altor categorii de vehicule in proportie de 1%.

“Ne bucuram sa asistam la o performanta de exceptie a pietei de leasing in 2015, atat la nivel de volume finantate, cat si ca dinamica de crestere. Piata a atins valoarea de 1.600 Mill. Euro volume noi finantate si inregistreaza cea mai buna dinamica din perioada post-criza, o crestere anuala de 21%. Aceste rezultate ne confirma estimarile si ne dau incredere ca dinamica pozitiva va continua si in urmatorii ani, intr-un context in care asteptarile cu privire la evolutia economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive”- a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul anului 2015 s-a inregistrat o crestere a ponderii finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 19%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) si finantarea tehnologiei in domeniul energiei (de la 3% la
9%).

Finantarea echipamentelor agricole, desi in scadere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2014, reprezentinta o pondere majoritara de 24% din finantarea echipamentelor in leasing financiar. Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza:

echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 5% la 2%), industria
alimentara (de la 7% la 5%) si industria textila (de la 2% la 1%).

Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,7% din total finantari, fiind in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%) si de sectorul public (1%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMMurile.

Parteneriatul public-privat inscrie o pondere de doar 1%, indicand lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national.

Durata de finantare cel mai des intalnita este de 4-5 ani (32%), urmata de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (17%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (3%). Perioada 7-15 ani este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producatorilor cu 13% si de companiile de leasing financiar independente, cu 6%.

ALB reprezinta conform statisticilor 86% din piata de leasing financiar din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here