Principalul risc pentru anul viitor este ca deficitul bugetar sa creasca peste 3% si Romania sa intre in procedura de deficit excesiv, este de parere Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, Asociatia Analistilor Financiari din Romania, citat de Mediafax.
”Intrand in aceasta procedura vor exista fie cresteri de taxe, fie scaderi de cheltuieli care isi vor pune amprenta asupra cresterii PIB-ului. La noi s-a mers pe crestere de taxe in general“, a adaugat Codirlasu. in opinia lui, incetinirea economica a Chinei poate fi un risc pentru economia romaneasca, chiar daca nu are un impact direct, ci prin alte piete.
Presedintele CFA spune ca un deficit bugetar peste 3% este foarte posibil, avand in vedere ca urmeaza doua randuri de alegeri in care este posibil ca demnitarii „sa dea drumul la bani“.
„in general, la inceputul anului, exista un surplus de bani, dar in general in ultimele luni ale anului se da drumul la cheltuirea acelor bani, iar avand in vedere ca avem doua randuri de alegeri probabil se va da drumul la bani. in T1 ma astept la un deficit bugetar de 3,9- 4%, fata de perioada similara a anului trecut. in T2 ma astept la rate de crestere intre 4,2 si 4,3%, sa incheiem anul peste 4 – 4,4“, a spus Adrian Codirlasu.
Deficitul de cont curent este in crestere fata de anul anterior datorita cresterii veniturilor consumatorilor care vor produse de o calitate mai mare, ceea ce se reflecta intr-o crestere a importurilor, potrivit repre-zentantului Asociatiei Analistilor Financiari din Romania, care a mai observat ca industria si-a temperat cresterea, din cauza ca si UE si-a temperat cresterea.